Ademović: Naredne sedmice sastanak sa Konakovićem i liderima Trojke

Vijesti 11. okt 202417:55 1 komentar
Kemal Ademović (N1)

Kemal Ademović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Naroda i Pravde gostovao je u Danu uživo na N1. Govorio je o aktuelnim političkim temama, sa posebnim osvrtom na blokadu Kluba Bošnjaka.

Mnogi će reći da je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u blokadi. Vi to pak nećete tako reći?

“Dom naroda, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije u totalnoj blokadi, dakle, radimo na hitnim sjednicama i usvojili smo do sad sve potrebne dokumente kao što je budžet. Jučer smo usvojili nekoliko ovih dokumenata koji su važni na Evropskom putu, dakle, strategija ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine 2023. do 2027., Komisija za osiguranje interesa i sporazum o priznavanju certifikata medicinskih sestara, babica, dakle, radimo.” kazao je Ademović.

Kako će izgledati dalje funkcionisanje Doma i znači li to da ste vi i ostali delegati iz Kluba Bošnjaka saglasni da ne može i neće i ne treba da se održi ova sjednica na kojoj će se raspraviti o Ustavnom sudu BiH? 

“Mi možemo zakazati 15. sjednicu poslovnik, to ne zabranjuje. Možemo i tačke iz 14. sjednice, kao što se jučre desilo, jedna tačka iz 14. sjednice je stavljena na vanrednu sjednicu, u pitanju je bilo imenovanje Upravnog odbora RAK-a, Regulatorne agencije za komunikacije. Dakle, može se kad se hoće, sve se može kad se hoće. Kad je u pitanju 14. sjednica, ona stoji u blokadi zbog ovog zakona.

Lider Naroda i Pravde koji je gostovao prekjučer na N1 i rekao je  da se ne slaže sa tom blokadom, da se ta sjednica ipak treba održati i da se tu zapravo vidi, kako je on rekao, pravo lice HDZ-a Bosne i Hercegovine. Kako vi to komentarišete?

“Ustavni sud BiH spada u jednu od crvenih linija, ja sam rekao u prethodnom periodu da sam čuvar tih crvenih linija, Ustavni sud spada u te crvene linije i sa tim se ne smijemo kockati. Dakle, on je zaštitnik ustavnosti, državnosti Bosne i Hercegovine, moramo biti vrlo oprezni i ne možemo na prvu povjerovati nikome. Moraju se očitovatii lideri trojke na jednom sastanku i zastupnici u Predstavničkom domu da bismo mi mogli napraviti takav iskorak. Ja sam bio danas  sa Konakovićem i dogovorili smo da već možda u narodnoj sedmici radimo na tome da se desi taj sastanak.” kazao je Ademović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare