Ademović: Nije isključeno da pregovarač sa EU bude iz drugog entiteta – i to je BiH

Vijesti 21. mar 202410:33 3 komentara

O evropskom putu Bosne i Hercegovine razgovarali smo sa Kemalom Ademovićem, predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ademović je podsjetio da su u periodu od 2018. do 2022. godine bila usvojena samo dva evropska zakona i ukupno 20 zakona, dok je u prethodnih godinu dana usvojeno sedam evropskih zakona i ukupno 16 zakona.

“Mi smo u jednoj godini, kao što je i rekla predsjedavajuća Evropske komisije (Ursula) von der Layen, napravili smo iskorak koji u posljednjih deset godina nisu napravile vlasti u BiH. To je vrlo jedan ozbiljan iskorak”, istakao je.

Pojašnjava da ukoliko budi otvoreni pristupni pregovori slijedi faza analize u kojoj će se pregledati svi ti zakoni.

“Sasvim je sigurno da će neki od tih zakona biti dorađivani”, kazao je.

Prema njegovim riječima, Zapadni Balkan je došao u fokus EU kao moguća regija ruskog uticaja.

“Oni to ne žele da prepuste i onda su nam dali šansu. Mi smo tu šansu iskoristili, ali radeći. I domaće vlasti su zaslužne za ove iskorake, kako god bili moćni ti pregovori i parlamentarne sesije u BiH, ipak su napravljeni ozbiljni iskoraci napred ka pridruživanju EU”, kazao je.

Komentarišući izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da će pregovarač biti iz Republike Srpske, Ademović kaže da će pregovaranje biti mukotrpan proces.

“Bit će tu potrebno puno više energije svih u BiH, i političara i administracije, da bi se u tom slijedećem koraku uradio posao što prije. Kada dobijemo datum i kada se otvori prvi klaster bit će potrebno puno energije. Iz BiH bi bilo najbolje da to bude neko ko može nositi taj posao, ko će biti dovoljno kvalifikovan, sposoban da u interesu BiH to radi. Ne isključujem mogućnost da to bude neko iz drugog entiteta. I to je BiH”, kazao je.

Podsjeća da je jedan od EU jedan od ključnih vanjsko-političkih prioriteta svih političkih aktera u BiH.

“Oni su kroz ovaj set zakona koji je usvojen u kratkom roku pokazali da je to tako. Nadam se da će to nastaviti. Proročanski možemo procjenjivati bilo šta. Možda će biti zastoj za tri mjeseca od godinu dana, ne možemo to projicirati”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare