Ademović o potezu Ramića: Ne može državni službenik odrediti šta je sekularizam

Vijesti 15. dec 202216:08 1 komentar
N1

Advokat i ekspert za ustavno pravo Nedim Ademović komentarisao je potez federalnog ministra izbjeglih i raseljenih Edina Ramića (SDA). On je, naime, odbio zahtjev sindikalne organizacije ovog ministarstva da se obavi dodjela paketića mališanima uz prisustvo Deda Mraza, rekavši kako to neće biti moguće obaviti dok se svi ne izjasne da ih to ne vrijeđa na vjerskoj osnovi. Ademović se na ovo osvrće podcrtavajući kako ne može jedan službenik definisati šta je sekularizam - to je zadatak isključivo države.

Pravni ekspert u programu N1 podsjeća da bh. društvo još od devedesetih ima problem sa sekularizmom, jer, kako je naveo – i vjerske zajednice i institucije i društvo lutaju u definisanju. Stava je da ne znamo ni osnovne postavke o tome kako funkcioinše jedna sekularna država.

“Ono što svi glasno treba da kažemo jeste da sastavni dio uređenja u BiH predstavlja sekularizam i da se on mora definisati u duhu evropskih vrijednosti koje se nama nameću kao civilizacijske. Sekularizam koliko god imao svojih varijacija, ujedno ima i svoju donju granicu, a nju nameće država. Prema tome, država mora diktirati razvoj sekularizma. Ne može jedan državni službenik svojom anketom određivati šta je sekularizam i reći ovo mi se sviđa, a ovo ne. Država nameće standarde – pogotovo kada je u pitanju multinacionalno, multietničko, multikonfesionalno društvo. Tada je bitno da je sekularizam još drastičnije izražen, kako bi javni prostor bio neutralniji”, ispričao je Ademović za N1.

Na kraju krajeva, podcrtava Ademović, sud je taj koji će nešto potvrditi ukoliko se nekome ne sviđaju nametnuta rješenja, a ne građani koji mogu imati jedno ili drugo mišljenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare