Adnan Kapo o američkoj debati: Harris školski pristupa, dok Trump djeluje intuitivno

Svijet 11. sep 202411:42 > 12. sep 2024 14:57 0 komentara

Prva debata Kamale Harris i Donalda Trumpa. Kandidati republikanske i demokratske stranke, prvi put će podijeliti pozornicu. Ranije se nikada nisu sreli uživo. Da li će direktni susret u svojoj prvoj predsjedničkoj debati donijeti zanimljive izjave, analizirali smo sa direktorom Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost Adnanom Kapom.

Na početku razgovora je kazao da analitičari su mišljenja da je potpredsjednica Harris imala prednost u odnosu na Trumpa, za razliku od prve debate.

“Već ljudi u Americi su određeni. Imate čvrsto biračko tijelo, i debata služi za one koji su neodlučni. U ovom slučaju bitne su itekako debate, njih prati čitav svijet. Međutim, i dalje ima dosta vremena do izbora i može se desiti promjena”, kaže Kapo.

Za razliku od prethodnih izbora, ovi imaju specifikum, navodi on, jer se Biden povukao iz kampanje. Dosta demokrata je bilo poljuljano. Jedan od ciljeva nje i demokrata je bio da vrate samopouzdanje onih demokrata koji su poljuljali svoje mišljenje u svoju stranku”, rekao je Kapo.

Strategiju koju je pravio protiv Bidena, primjećuje Kapo, Trump je morao da mijenja.

“Harris je inače bila tužilac i ona školski pristupa kampanji, dok Trump djeluje intuitivno, ne mislim da puno sluša svoje savjetnike. Na njene činjenice on odgovara frazama. Neki su kritičari rekli da je Harris njega isprovocirala i da se on branio, što nije njemu svojstveno. Neki su kritikovali Trumpa što je kritikovao Harris na ličnoj osnovi”, govori Kapo.

Kritične tačke

Harris dok je pričala o ekonomiji obraćala se srednjoj i nižoj klasi, primjećuje se, dok je Trump okrenuo priču i govorio o tarifama između država itd.

“Mi trenutno imamo dvije kritične tačke u svijetu gdje se vode ratovi Izrael i Palestina, i Rusija i Ukrajina. To je tek bila peta ili šesta tema u debati. U američkim izborima je ekonomija uvijek broj jedan tema, a kasnije se redaju ostale teme”, navodi on.

Govoreći o neverbalnoj komunikaciji, Kapo navodi, Trump je nekoliko puta pravio grimase dok Harris priča, s druge strane ona se smijala na njegove stvari.

“Na početku se mogla primijetiti trema kod Harris. Posebno imajući težak zadatak da demokrate vrati na kolosijek i mislim da je u tome uspjela”, zaključuje Kapo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!