Advokat jednog od optuženih za N1: Nema komandne odgovornosti u Dobrovoljačkoj

Vijesti 26. apr 202220:42 > 20:51 2 komentara
Asim Crnalić (N1)

Asim Crnalić, branilac Hamida Bahte jednog od optuženih u slučaju dobrovoljačka za N1 je kazao da sto se njegovog branjenika tiče nema nikakve komandne odgovornosti.

Nije izdao nikakvo naređenje, te nije bilo komandne odgovornosti te ga nisu trebali optužiti jer je on bio predsjednik Civilne zaštite”, rekao je Crnalić za N1 objašnjavajući šta je Bahta rekao u Tužilaštvu BiH.
Na kraju Crnalić komentarišući činjenicu da je Haški Tribunal okarakterisao kolonu JNA kao legitimnu vojnu metu kazao važna činjenica ali ne i uvjet utvrđivanja krivnje te da i pored toga Tužilaštvo BiH može istraživati odnosno u ovom slučaju podizati i optužnicu što se sada i desilo.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je podiglo optužnicu protiv 11 osoba osumnjičenih da su u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, početkom maja 1992. godine počinili ratni zločin.

Optužnicom su obuhvaćeni Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahta, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiška, potvrđeno je za N1.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare