Advokat tvrdi da je ratni zločinac Karadžić bez razloga odvezen u bolnicu

Vijesti 08. okt 202417:47 1 komentar
Reuters/Yves Herman/Ilustracija

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, odvezen je u bolnicu iz zatvorske ćelije, gdje je bez ikakvog pojašnjenja zadržan sedam sati, tvrdi njegov advokat Goran Petronijević.

Advokat Petronijević je potvrdio za Detektor da je Karadžić jučer u poslijepodnevnim satima, bez ikakvog pojašnjenja, odvezen u bolnicu.

“Ja se nisam još s njim čuo, očekujem ako bude mogao da mi se javi, da vidim šta i kako. Ja ću obavijestiti Mehanizam o tim događajima jer to nešto ne ide na dobro. On je tamo na izdržavanju kazne, njemu pripadaju sva prava koja pripadaju licima koji su lišeni slobode i koji su na izdržavanju kazne. Prema tome, ona se permanentno krše“, kazao je Petronijević.

Prema njegovom mišljenju, Velika Britanija nema uslove koji su predviđeni međunarodnim standardima za izdržavanje lica koja su osuđena pred međunarodnim sudom.

“Njihovi uslovi, pogotovo taj zatvor, su jako loši i oni ni po čemu ne odgovaraju međunarodnim standardima, a njihova je obaveza da te standarde ispune da bi mogli da dobiju jednu vrstu licence za izdržavanje tih lica koja su osuđena pred međunarodnim sudom“, kazao je Petronijević.

Karadžića je u martu 2019. godine Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanja stanovništva Sarajeva tokom opsade grada i držanja pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija kao taoce.

Petronijević je naveo da je Karadžić odvezen u bolnicu bez mogućnosti da se javi svojoj porodici.

“Nije imao nikakav problem u tom pravcu, on nije tražio to lično, jer u navratima kad je on tražio da ga hospitalizuju, da ga pregledaju, oni to nisu činili. Sad su na svoju ruku odvezli ga, držali ga sedam sati u nekakvoj prostoriji – bez hrane, vode, mogućnosti da toalet koristi, na silu mu vadili krv i vratili ga oko ponoći u njegovu ćeliju, uz obrazloženje da neće dobiti nikakve nalaze“, kazao je Petronijević.

Detektor do trenutka objave teksta nije zaprimio odgovor od MMKS-a, koji nema praksu da komentariše zdravstveno stanje osuđenih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare