Advokati Milorada Dodika: Sada nam je sve potpuno jasno, aktivirat ćemo drugu liniju odbrane

Vijesti 22. maj 202415:56 0 komentara
N1

Završeno je još jedno ročište predsjedniku Republike Srpske (RS), Miloradu Dodiku, kojem se, pred Sudom Bosne i Hercegovine, sudi zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta. Sada već tradicionalno, njegova odbrana se obratila na press konferenciji. Sutkinju u postupku, Senu Uzunović, optužili su za saradnju sa vaninstitucionalnim i vansudskim tijelima.

Jedan od advokata, Goran Bubić, problematizirao je činjenicu da pred Sudom neće moći svjedočiti predsjednik NSRS, Nenad Stevandić.

“Prijedlog je odbijen da bi se probalo zamagliti to da Milorad Dodik provodi politiku NSRS, jer je saslušanje Stevandića bilo na okolnosti zaključaka NSRS od 10. marta 2021. godine gdje se NSRS izjasnila u pogledu statusa visokog predstavnika. Time se onemogućava odbrani da dokazuje da Dodik konzistentno provodi politiku NSRS, a ne da lično izvoljeva”, rekao je Bubić.

Nobilo: Jedna nas stvar brine više od drugih

Medijima se obratio i advokat Anto Nobilo, koji je podsjetio kako je ranije najavio da će biti poprilično zanimljivo vidjeti koji će dokazi odbrani biti dozvoljeni.

“Sada je jasno – neće nam dozvoliti ništa što bi moglo dovesti u pitanje funkcioniranje Schmidta i njegovo pravo da donosi zakone. Svi bitni problemi BiH se pokušavaju staviti van ovog postupka. Sad nam je sve potpuno jasno. Bilo nam je i ranije jasno, zato smo imali i drugu liniju odbrane koja će sada biti aktivirana jer nam je većinu tih stvari prihvatio Sud”, naveo je.

Ipak, kaže, postoji jedna stvar koja ga je zabrinula više od drugih.

“Sutkinja je priznala da je dobila dokumente vezane za imunitet Christiana Schmidta van sudskog procesa. Taj je dokument upotrijebila u svom formalno-sudskom rješenju. To je materijalna potvrda da postoji komunikacija između Suda BiH i vansudskih elemenata. To je meni toliko šokantno da ne mogu vjerovati da je to sutkinja priznala. To je teška povreda prava i pokazuje da se iza zavjesa intenzivno vrši komunikacija o kojoj odbrana ne zna ništa”, poručio je Nobilo.

Još se, kaže, odbrana nije usaglasila o tome kakav će stav zauzeti po tom pitanju.

Advokat Goran Petronijević dodaje – radi se o “problemu koji je upalio svjetla.”

“Upinjanje sutkinje da postupak vodi u skladu sa zakonskim odredbama je bilo toliko vidljivo da je bilo sumnjivo. To je način na koji je ta osoba pokušala da prikrije svoju zakulisnu saradnju sa vaninstitucionalnim elementima. Mi smo danas saznali da, pored Tužilaštva BiH, imamo i OHR i Ministarstvo vanjskih poslova kao pomoćna tužilaštva. Oni su i dalje puno manje krivi od sudije koja je prihvatila igru u kojoj se ispod stola dostavljaju dokazi”, izjavio je.

Miljkan Pucar, još jedan od akdovata, je dodao kako bi “osim Tužilaštva BiH trebala reagovati još i Notarska komora BiH, jer je “jedan od notara izvršio nešto što može predstavljati krivično djelo.”

“Naime, notar je ovjerio dokument na engleskom jeziku. Zakon vrlo jasno kaže da se to ne smije raditi. Nadamo se da će komora podnijeti disciplinsku prijavu”, naveo je.

Podsjetimo, danas je Tužilaštvo BiH završilo sa izvođenjem svojih dokaza, slijede izvođenja dokaza odbrana koje je prihvatio Sud BiH. Nastavak suđenja zakazan je za 19. juni 2024. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!