Advokatica Avdibegović: Fikretu Hodžiću povrijeđeno pravo na pravično suđenje, ko će mu vratiti godine života u zatvoru

Vijesti 29. jan 202413:20 10 komentara
N1

Pravosnažno osuđeni Fikret Hodžić, nedavno je gostujući na Face TV izjavio kako je osuđen za krivično djelo za koje mu se nije sudilo. Riječ je o krivičnom djelu zloupotreba položaja ili ovlasti, a njegova advokatica Mirna Avdibegović tvrdi, kako je riječ o gruboj povredi prava na pravično suđenje.

“Čim sam čula izreku prvostepene presude, tad sam rekla da je osuđen za nešto što mu nije stavljeno na teret, imam razloga da to tvrdim i mi smo to tvrdili u žalbi. Razlog je sljedeći, da ne upadnemo u zamku, postoji mogućnost prekvalifikacije krivičnog djela u krivičnom pravu, međutim, prekvalifikacija u ovom postupku nije izvršena. Prvostepenu presudu kad pogledate, nijednom riječju se ne spominje prekvalifikacija, nije obrazložena, a nije ni mogla biti, zato što mu nikada nije stavljen na teret činjenični opis krivičnog djela koji bi u sebi sadržavao elemente krivičnog djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Ne samo da mu nije stavljen na teret, tužilac nikada nije rekao da ga tereti za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Onda dolazimo u situaciju da prvostepeno bude osuđen upravo za to djelo, osuđen je za krivično djelo koje mu ni činjenično ni pravno nikada nije stavljeno na teret, i od kojeg djela se nikada nije mogao braniti“, kazala je Avdibegović.

To je, ističe ona, najgora povreda Evropske konvencije o ljudskim pravima, člana 6, prava na pravično suđenje.

“Svako mora znati šta mu se stavlja na teret, da bi se od toga mogao braniti. U ovom slučaju ta prekvalifikacija nije učinjena. Šta je još dodatno učinjeno? Da bi se prevazišao taj jaz u činjenici da nedostaju elementi krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Sud navodi da je on postupao kao odgovorno lice po Krivičnom zakonu RS a osuđuje ga po Krivičnom zakonu FBiH, vrši kombinaciju dva krivična zakona, što je apsolutno nedozvoljeno u krivičnom pravu, odbrana je sve vrijeme na to ukazivala”, rekla je Avdibegović.

Navodi dalje da će iskoristiti sve mogućnosti za zaštitu prava, podnijeće vrlo brzo, čim zaprime presudu, apelaciju Ustavnom sudu BiH.

“Ostala nam je mogućnost poslije toga Evropski sud za ljudska prava, definitivno ćemo iskoristiti sva pravna sredstva, nemojte zaboraviti da imamo i vanredna pravna sredstva na raspolaganju, vidjet ćemo šta će budućnost pokazati. Ali nije bitan pojedinac, bitno je cijelo društvo, čemu se mi izlažemo, kakvoj vladavini prava, o čemu govorimo, uzmu se čovjeku godine života i poslije toga šta? Kakvo pravo ili mizernu naknadu štete može ostvariti, ništa ne može godine vratiti unazad. To je suština”, poručila je advokatica Fikreta Hodžića.

Podsjetimo, prvostepenom presudom Suda BiH, optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravno lice „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, proglašeni su krivim, odnosno pravno lice odgovornim, da su radnjama opisanim u izreci prvostepene presude počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZFBiH, u vezi sa članom 55. i 31. istog Zakona, a optuženi Fahrudin Solak i krivično djelo krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 2., u vezi sa stavom 1. KZFBiH. Na osnovu navedenog prvostepeni sud je optuženima izrekao sljedeće kazne zatvora, i to:

– optuženom Fadilu Novaliću, kaznu zatvora u trajanju od 4 godine;

– optuženom Fahrudinu Solaku, jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina;
– optuženom Fikretu Hodžiću, kaznu zatvora u trajanju od 5 godina;
– optuženom pravnom licu „F.H. Srebrena malina“, novčanu kaznu u iznosu od 200.000,00 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare