AFP: Rusija tražila da Vijeće sigurnosti UN glasa o ukidanju OHR u BiH

Vijesti 20. jul 202115:18 > 15:21 5 komentara
OHR (N1)

Rusija je zatražila od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da u četvrtak glasa o njenom prijedlogu da se ukinu fukcije i institucija međunarodnog visokog predstavnika za BiH do jula 2022. godine, izjavile su diplomate agenciji France-Presse pod uslovom anonimnosti.

AFP navodi da je jedan diplomata izjavio da je glasanje zatraženo za četvrtak popodne te da je odluka o zahtjevu sada na Francuskoj, koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti.

“Ova tema je bila kontroverzna godinama i vratila se posljednjih sedmica. Tu se postavlja Rusija protiv Zapada, a posebno protiv Njemačke, čiji bi bivši ministar trebao preuzeti ovu fukciju 1. augusta,” navodi AFP.

Nacrt rezolucije koji je Rusija predala Vijeću sigurnosti prošle sedmice, koji je podržala i Kina, “pozdravlja i pristaje” na proglašenje njemačkog političara Christiana Schmidta nasljednikom trenutnog visokog predstavnika iz Austrije, Valentina Inzka.

Međutim, u ovom nacrtu koji je pribavio AFP, dalje stoji da on “podržava imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (…) do 31. jula 2022. zatvaranjem Ureda visokog predstavnika.”

Zapadne diplomate tvrde da Moskva i Peking neće moći prikupiti minimalnih devet od 15 glasova koji su potrebni da bi rezolucija bila usvojena bez da jedna od pet stalnih članica uloži veto.

Pet stalnih članica su Rusija, Kina, Sjedinjene Države, Francuska i Britanija.

Rusija je krajem juna “kategorički odbila” imenovanje Schmidta, bivšeg njemačkog ministra za poljoprivredu.

Sjedinjene Države odgovorile su da je ovo imenovanje “gotova stvar” i da UN nema nikakve veze s imenovanjem visokog predstavnika, o čemu odlučuje Vijeće za provedbu mira uspostavljeno Daytonskim sporazumom iz 1995., koje čine predstavnici 55 zemalja.

Prema izjavi jednog zapadnog diplomate, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, ruski nacrt rezolucije nema nikakav drugi cilj osim da “podriva instituciju” koju predstavlja Ured visokog predstavnika.

“Potpuno je jasno da ovo ne zahtjeva nikakvo odobrenje Savjeta bezbjednosti”, rekao je diplomata.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare