“Agencija za lijekove ostaje mrtvo slovo na papiru”

Vijesti 06. jul 202218:45 0 komentara
N1

Ustavni sud BiH stavio je privremeno van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi. Zahtjev za ocjenu ustavnosti pomenutih zakona ranije je podnio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Odluku Ustavnog suda BIH pozdravili su i u uredu OHR-a. Poručili kako se navedenim mjerama sprječavaju ozbiljne, dalekosežne i potencijalno nepopravljive štete koje bi u konačnici ugrozile sistem zdravstvene zaštite građana.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, te izmjene i dopune Zakona o Republičkoj upravi stavljaju se van snage do donošenja konačne odluke Ustavnog suda ili kako je danas navedeno u odluci: “Određeno je da odluka stupa na snagu odmah i da proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zahtjevima. Ustavni sud podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ni u kojem slučaju ne prejudicira konačnu odluku Ustavnog suda BiH u ovom predmetu”.

Ovo faktički znači da se zakon neće moći primjenjivati, iako je Zakon stupio na snagu 28. juna ove godine, sve do konačne odluke kojom bi trebalo biti odgovoreno da li su navedeni zakoni u skladu a skladu sa Ustavom BiH.

Odluku je komentirao Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović po čijem zahtjevu je Ustavni sud odlučivao.

“Usvajanje entitetskog Zakona o lijekovima i pratećih propisa bilo je flagrantno kršenje ustavnopravnog poretka. Očekujem od svih institucija, nosilaca dužnosti, službenika kao i svih drugih u BiH da poštuju ustavni poredak”, naglasio je danas Džaferović.

Milorad Dodik komentira kratko iz Brisela kako “implementacija zakona ide, te da niko zakon ne može suspendirati, ni Ustavni sud ni OHR”.

“Nema nikakvog ustavnog osnova za to jer je nadležnost prometa lijekova na entitetima”, dodao je Dodik.

Potpredsjednici NSRS će ipak pričekati konačnu odluku…

No za razliku od Dodika, potpredsjednici NSRS kažu kako će se pričekati konačna odluka Ustavnog suda, dok opozicija poziva Milorada Dodika da sa implementacijom nastavi, jer kako kažu, sve je dio političke farse da se zaboravi poskupljenje i siromaštvo.

“Pretpostavljam da NSRS neće donositi odluku dok se Ustavni sud ne izjasni o meritumu. Kakvu će odluku donijeti NSRS, pretpostavljam da neće donositi dok se Ustavni sud ne izjasni o meritumu, to jeste o apelaciji gospodina Džaferovića”, rekao je MIlan Petković, potpredsejdnik NSRS i član Ujedinjene Srpske.

“Ustavni sud obustavlja Agenciju za lijekove koja suštinski ne postoji, nema ni direktora, nema ni zaposlenih, nema ni adrese, nema ni telefona, ali je samo papirološki, formalno prisutna da bi se napravila priča od strane političkih aktera u ovoj zemlji, a da se ne bi pričalo o korupciji, divljanju cijena, neukidanju akciza na gorivo od strane SNSD”, kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Za zastupnicu koalicije Zajdno za BiH u NSRS Begiju Smajić odluka je očekivana. Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima RS bio bi uspostavljen paralelan sistem koji bi razgradio unutrašnje tržište BiH zbog čega očekuje i da konačna odluka Ustavnog suda bude u skladu sa Ustavom.

U slučaju da vlasti RS-a ne budu poštovale odluku Ustavnog suda BiH na potezu će biti visoki predstavnik Christian Schmidt. Gostujući ranije u programu N1 TV, kazao je kako će djelovati ako se bude kršio Dejtonski sporazum, odnosno Ustav BiH.

Schmidt: U srijedu očekujemo odluku Ustavnog suda, a onda djelujemo

Krajem prošlog mjeseca Ustavni sud BiH ukinuo je odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS-a, kao i zaključke koji se odnose na prijenos nadležnosti koje je usvojila NSRS krajem prošle godine

Kako doznajemo, konačnu odluku Ustavni sud neće donijeti prije septembra, vjerovatno tek nakon općih izbora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!