Agencija za sigurnost hrane: Provjeravamo dokumentaciju od određenih proizvođača

Vijesti 07. dec 202215:50 1 komentar

Dr. sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH za N1 je kazao da želi da umiri građanstvo i da kaže da se kontrolni programi provode na način da moraju biti involvirana sva primarna nadležna tijela, ne samo laboratorije, već i inspekcijski organi i Agencija za sigurnost hrane BiH. 

On ističe da kontrolni monitoring programi podrazumijevaju da se pripremaju u skladu sa relevantom EU legislativom, da se uzorci na terenu uzmu od strane službenih lica, odnosno nadležnih inspekcijskih službi uz prisustvo stranke od koje se uzima uzorak i uz zapisnik o uzetom uzorku.

“Podrazumijevaju da se stranci pruži mogućnost za dodatnu analizu, ukoliko bude potrebe i uzorak treba dostaviti u ovlašteni i akreditovani laboratorij. I jedino na takav način da u slučaju da se pokaže da je uzorak neusklađen, tek se tada se može započeti proces povlačenja odnosno opoziva sa tržišta”, naveo je Hajrić.

Dodaje da u svom kapacitetu iako nije učestvovala u iniciranju ovog monitoring programa niti ima bilo kakve zvanične rezultate od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH Agencija za hranu je ipak u saradnji sa nadležnim organima i inspekcijskim tijelima poduzela određene korake.

On ističe i da inspekcijski organi koji jesu jedini nadležni da službeno i ovlašteno uzimaju uzorke i dostavljaju ih u laboratoriju na kontrolu su već na terenu i provjeravaju dokumentaciju od određenih proizvođača, u određenim maloprodajnim objekata tako da vrlo brzo možemo očekivati zvanične informacije od inspekcijskih organa u vezi službene kontrole.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare