Ajdina Osmanovića proglasili nasljednikom Safeta Isovića: “Glas koji se rađa jednom u sto godina”

Vijesti 19. nov 202319:51 0 komentara

Dječak Ajdin Osmanović iz Srebrenika u četvrtak navečer je održao solistički koncert pred punom salom BKC-a u Tuzli. Za njegov glas kažu da je jedan koji se rađa u sto godina. Bili smo na koncertu i uvjerili se u njegove glasovne mogućnosti.

Ajdinov glas odmah je primjećen na prvom času muzičke kulture te su on i njegov nastavnik Jasmin, počeli snimati covere, odnosno, obrade pjesama.

“Kroz dječije pjesmice se vidjelo da to dijete prevazilazi sve glasovne mogućnosti kada je u pitanju nastavni plan i program. Ja sam se odmah opredijelio za to da probamo neke sevdalinke i vidio da je to to. To je dječak koji se rađa jednom u 100 godina, to sam znao taj prvi dan”, kaže Jasmin Brašnjić, nastavnik muzičke kulture.

Ajdin ističe da je uvijek volio slušati muziku, i onda u šestom razredu, sa profesorm Jasminom, probao je da otpjeva nešto i tada je sve i počelo.

Tri puta sedmično po tri sata vježbaju, vježbe vokalne tehnike, disanja, upjevavanje, vježbe otklanjanja treme od javnog nastupa i slično.

“Meni to nije teško jer mi to polako vježbamo i već sam se naučio na te vježbe”, navodi Ajdin Osmanović.

Njegov nastavnik kaže da ono na šta najviše vremena potroše je vizualizacija teksta.

“Da se teskt svake pjesme prilagodi Ajdinovom psihofizičkom razvoju kako bi Ajdin mogao to doživjeti i osjetiti i to sve prenijeti publici”, dodaje.

Tako su se marljivo pripremili i za punu salu publike na prvom solističkom koncertu u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli gdje je pokazao kako izvodi pjesme vrhunskih pjevača različih muzičkih žanrova.

“Najviše volim pjevati naše bosanske tradicionalne pjesme sevdalinke, makedonske tradicionalne pjesme i neke od najpopularnijih zabavnih pjesama”, ističe Ajdin.

Nastavnik Brašnjić ima želju, a to je da Ajdin bude dvoranski pjevač jer, dodaje, svojom skromnošću, svojim kvalitetima i čarobnim osmjehom, zaista zaslužuje ovako pune sale širom BiH i regiona.

Bez treme, sigurno i samouvjereno, ovaj 12-godišnjak je pjevao pred tuzlanskom publikom. Prvi nastup je imao u Makedoniji, koji, kao ni ovaj u Tuzli, nije bio komercijalni. Poenta je da ljudi dođu, čuju glas i osjete emocije kroz pjesme koje izvodi ovaj dječak.

“Ajdina su u BiH proglasili nasljednikom Safeta Isovića, u Makedoniji Tošeta Proeskog, a to je malo nerealno jer takva imena se u svijetu muzike više neće roditi. Moja jedina želja je da Ajdin ostane Ajdin”, kaže nastavnik.

Ajdin skromno kaže da bi volio da pjevam, a gdje će ga taj put odvesti, vidjet će…

A put ga narednih dana vodi svakako do solističkog koncerta u rodnom Srebreniku. Za dalje, ovom vanserijskom dječaku, vrata pozornica i dvorana, sigurno će biti širom otvorena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!