Ajna Jusić dobitnica francusko-njemačke nagrade za ljudska prava

Vijesti 13. dec 202116:18 0 komentara
N1/Arhiv

Ambasade Njemačke i Francuske u Sarajevu imale su veliko zadovoljstvo da, na svečanosti u francuskoj rezidenciji u ponedjeljak, 13. decembra, odaju priznanje Ajni Jusić, bh. aktivistici za ljudska prava, za odlučujuću ulogu koju ima u odbrani i promociji ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i šire, a posebno kroz aktivnosti njenog udruženja "Zaboravljena djeca rata", navodi se u saopštenju.

“Promovisanje i zaštita ljudskih prava u svijetu, prioritetni je cilj vanjske politike Njemačke i Francuske. Osnovana 2016. godine, francusko-njemačka nagrada za ljudska prava i vladavinu prava ima za cilj jačanje i unapređenje posvećenosti i saradnje ovih zemalja u navedenoj oblasti. To im omogućava da istaknu i podrže rad branitelja ljudskih prava”, stoji na početku saopštenja Francuske i Njemačke ambasade u Sarajevu.

Među prijedlozima koje su poslale ambasade iz cijelog svijeta, odabrano je samo petnaest dobitnika, među kojima je i prijedlog za Bosnu i Hercegovinu.

“Ajna Jusić je od malih nogu pokazala građansku i društvenu posvećenost, a istakla se u mnogim oblastima promovisanja ravnopravnosti žena i muškaraca, borbe protiv svih oblika diskriminacije (npr. inicijativom “Znak znanja” koja omogućuje gluhim i nagluhim osobama inkluzivnu nastavu), a posebno baveći se, po prvi put, situacijom djece rođene nakon ratnih silovanja u Bosni i Hercegovini”, stoji u zajedničkom saopštenju.

Iako je 31. oktobra obilježena 21. godišnjica Rezolucije 1325, žene i djevojke su i dalje žrtve rodno zasnovanog nasilja tokom i nakon oružanih sukoba. One su silovane, mučene, otimane, ponižavane, a mnoge od njih su marginalizovane nakon sukoba jer su bile seksualno zlostavljane ili su zatrudnjele.

Christine Toudic, francuska ambasadorica u Bosni i Hercegovini istakla je kako su ovo teške teme, ali da angažman Ajne Jusić uspješno skreće pažnju na njih.

“To je teška tema, ali Ajna Jusić se bori da razbije tabu koji je okružuje i da unaprijedi prava žrtava na bh. sceni. Njen angažman je uspio da, prije svega kroz nagrađivanu predstavu i brojne javne nastupe, skrene pažnju na specifične psihičke poteškoće i prenošenje trauma, kao i na svakodnevne diskriminacije izrazito patrijarhalnog društva zbog kojeg trpe ova “nevidljiva djeca” sa nesigurnim statusom. Čast mi je što sam u ime Francuske mogla odati priznanje ovoj izuzetnoj mladoj ženi”, navela je francuska ambasadorica u BiH.

Margret Uebber, njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini također je pohvalila neumorni angažman Ajne Jusić.

“Jusić se neumorno bori da se djeca rođena nakon silovanja smatraju civilnim žrtvama rata. Bori se protiv stigme nametnute majkama i djeci i daje glas ne samo onima koji su pogođeni u Bosni i Hercegovini, već i svoj djeci koja dijele istu sudbinu. Ona ide dalje hrabro i tvrdoglavo odbija da u svom angažmanu pravi razliku između nacionalnosti i religija”, naglasila je njemačkaambasadorica u BiH.

Obraćanje je završila zaključkom kako Jusić zaslužuje priznanje svih nas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!