Ajna Jusić iz Washingtona za N1: Prekinuli smo internacionalnu šutnju o djeci rođenoj kao posljedica ratnog seksualnog nasilja, sada smo lideri u pozitivnim promjenama

Vijesti 06. mar 202409:11 0 komentara

U Bijeloj kući, uz prisustvo prve dame SAD-a Jill Biden i državnog sekretara Anthonya Blinkena, uručene su nagrade za 12 hrabrih žena iz cijelog svijeta. Psihologinja i feministica iz Bosne i Hercegovine Ajna Jusić jedna je od ovogodišnjih dobitnica prestižne Međunarodne nagrade za žensku hrabrostu.

Ajna Jusić se javila u Novi dan iz Washingtona i kazala da joj ova nagrada puno znači, pogotovo kada vidi koliko su građani BiH ponosni i sretni zbog nje.

“Tek dva dana poslije sam svjesna gdje sam bila i zahvaljujući čemu. Izuzetno sam ponosna što sam imala jednu takvu priliku. Bilo je treme. Sam osjećaj ući u Bijelu kuću i biti dočekan na taj način je nešto što nisam mogla ni previdjeti da će se desiti”, kazala je.

Upitana šta bi poručila političarima u BiH ako bi se htjeli slikati sa njom zbog njenog uspjeha, Jusić je kazala da priča djece rođene zbog rata još uvijek nije završena.

“Da nekako svi budemo svjesni da je implementacija zakona itekako važan posao i da je to ono što nas čeka. I da zajedničkim snagama trebamo da djelujemo da se ista takva praksa uspostavi i u Republici Srpskoj. To bi bio neki preduslov za slikanje”, kazala je.

Prema njenim riječima, do nagrade ju je dovela hrabrost svih članova udruženja Zaboravljena djeca rata.

“Da progovorimo o svojim identitetima djece rođene zbog rata. Govorim o djeci koja su rođena zbog posljedica ratnog seksualnog nasilja, djeci čiji su očevi bili pripadnici mirovnih UN misija i djeci čiji su očevi bili pripadnici humanitarnih organizacija u BiH. Naš put je krenuo sa nekom idejom da vratio dostojanstvo našim majkama, da podsjetimo društvo da one apsolutno nisu krive za nasilje koje su preživjele, a imali smo i jaku želju da prekinemo društvenu i pravnu nevidljivost ove kategorije. Da podsjetimo da društvo i svijet da smo mi jednaki članovi društva i da trebamo biti jednako uvažavani”, kazala je.

Dodaje da su jedna od prvih organizacija koja je prekinula internacionalnu šutnju na ovu temu.

“Da smo vrlo brzo shvatili da nismo jedina država sa ovim preprekama i da u drugim konfliktnim i post-konfliktnim državama postoje isti problemi. U našem zagovaranju, uspjeli smo učiniti BiH prvom državom u cijelom svijetu koja je pravno definisala kategoriju i time smo postali lideri u cijelom svijetu. Predvodimo put pozitivne promjene što je izuzetno značajno”, istakla je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!