Akcija “Landfill”: Žepče kao vrh ledenog brijega

Vijesti 11. sep 202419:26 0 komentara

Godinama su federalni revizori upozoravali na nepravilnosti u radu Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine. Sudskog epiloga ipak nije bilo. Nekoliko istraga je pokrenuto, a posljednja je rezultirala hapšenjem bivšeg direktora i još nekoliko osoba. Ročište zvanično počinje u ovim trenucima. Nezvanično, priču je pokrenuo aktuelni federalni premijer Nermin Nikšić.

Više krivičnih prijava upućeno je proteklih godina zbog nezakonitih radnji u Autocestama Federacije BiH. Hapšenja su uslijedila tek po prijavi Nermina Nikšića, relativno novoj iz prošle godine. U njoj se navode malverzacije sa zemljištem oko Žepča koje je višestruko preplaćeno prilikom otkupa, odnosno, eksproprijacije.

Uhapšeni su, podsjetimo, bivši direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder, Marijan Nikolić u to vrijeme direktor preduzeća Trasa, Boris Zelić direktor preduzeća Boscon, Reuf Kadrić zaposlenik Autocesta FBiH. Među osumnjičenima je i Mustafa Musabegović iz Saraj Inžinjeringa. Voloder je zvanično osumnjičen za zloupotrebu položaja i omogućavanje koristi drugom, ostali zbog učešća u koruptivnim radnjama.

U očekivanju ročišta, odnosno, odluke o pritvoru, zvaničnih informacija nema mnogo. Da se Autoceste istražuju, u nekoliko navrata potvrdili su lideri Trojke. Po dolasku na vlast, prozvali bivše rukovodstvo za koruptivne radnje.

Trasa o kojoj govori lider NIP-a također je dio istrage, no Tužilaštva HNK s obzirom na to da Autoceste FBiH imaju sjedište u Mostaru. U ovom slučaju nije riječ o stotinama hiljada, već milionima maraka. Opsežna istraga na kojoj se i dalje radi.

Denis Lasić član je HDZ-a, blizak saradnik Dragana Čovića. Inače u prijavi Nermina Nikšića na osnovu koje je pokrenuta istraga Tužilaštava ZDK, navedeno je i ime bivšeg ministra prostornog uređenja Federacije Josipa Martića, sudskog vještaka, također visokog dužnosnika HDZ-a, no Martić nije osumnjičena osoba. Slobodan Golubović dodaje kako je Žepče tek vrh ledenog brijega, naravno uz opasku svako je nevin dok se ne dokaže suprotno.

U međuvremenu Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona od kantonalnog suda zatražilo je pritvor za Elmedina Volodera, Marijana Nikolića i Borisa Zelića. Za Mustafu Musabegovića i Reufa Kadrića zatražene su mjere zabrane.

Opširnije o ovoj temi u prilogu novinarke Tine Jelin – Dizdar. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!