Akcija Ruta: Pretresi i hapšenja na više lokacija u BiH

Vijesti 27. maj 202109:56 > 10:14 0 komentara
N1/Ilustracija

Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici MUP-a RS, na području Bratunca i Podrinja, vrše pretrese i privođenja osumnjičenih osoba.

Ove aktivnosti u okviru operacije kodnog naziva “Ruta” odnose se na grupu od šest osumnjičenih osoba, koje su pod istragom i terete se da su u periodu od više mjeseci, djelujući kao organizovana grupa, vršili krijumčarenje većih količina stoke, sa područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu, koristeći čamce i plovila na skrovitim mjestima preko rijeke Drine, na taj način izbjegavajući mjere carinske i veterinarske kontrole prlilikom uvoženja stoke u BiH, koju su dalje krijumčarili i prodavali osobama u Bosni i Hercegovini, a sve radi sticanja nezakonite imovinske koristi.

Također, u jednom dijelu istrage, osumnjičeni se terete i za krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Srbije u BiH.

U okviru akcije vrše se pretresi sa ciljem prikupljanja dokaza i dokumentovanja počinjenih krivičnih djela.

Nakon izvršenih aktivnosti, postupajući tužilac odredit će se o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni koji su pod istragom terete se za krivična djela-udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249., krijumčarenje iz člana 214. i krijumčarenje ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!