Akcija SIPA-e: Uhapšena dva granična policajca i posrednik

Vijesti 24. sep 202111:44 > 14:40 2 komentara
F.Z./N1

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) od jutros pretresaju prostorije Granične policije u Kantonu Sarajevo i Srednjobosanskom kantonu. Uhapšene su tri osobe.

Kako je za N1 rekla portparolka SIPA-e Jelena Miovčić, uhapšena su dvojica policijskih službenika Granučne policije BiH i jedan građanin koji se sumnjiči za posrednovanje.

Akcija se provodi po nalogu Tužilaštva BiH i Suda BiH, a na terenu je desetine policijskih službenika SIPA-e.

Uhapšene osobe se terete za krivična djela Zloupotreba položaja u vezi sa primanjem dara.

“Osumnjičeni se terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtjevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. U toku su pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Aktivnosti se realizuju po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz podršku  Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policijske uprave Istočno Sarajevo i Policijske uprave Posušje”, saopćeno je iz SIPA-e.

Više detalja biće poznato tokom dana.

Osobe lišene slobode će biti sprovedene u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu radi kriminalističke obrade, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu biti predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

Iz Ureda za borbu protiv korupcije KS za N1 su kazali kako su upoznati s detaljima ove akcije jer postoje određene prijave koje je zaprimio njihov Ured, ali da ne mogu govoriti o detaljima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare