“Ako fali 500 policajaca u TK, onda treba da fali makar 500 auta u toj vladi”

Vijesti 14. aug 202313:07 0 komentara
N1 BiH

Danas, nakon ukopa ubijene Nizame Hećimović, održat će se mirni protest građana Gradačca koji će se okupiti na Trgu Alije Izetbegović. Miralem Topalović, jedan od organizatora skupa, govorio je za N1 o zahtjevima i ciljevima svih građana koji se okupljaju u solidarnosti sa žrtvama nasilja.

Danas na dan dženaze i ukopa Nizame Hećimović, Dan je žalosti u Tuzlanskom kantonu i Brčko distriktu. Nju je, podsjećamo, prvo pretukao pa ubio Nermin Sulejmanović koji je potom ubio još dvije osobe, nekoliko ranio i na kraju izvršio samoubistvo. Gradačac je od petka zavijen u crno, a kako se osjećaju građani, pitali smo Topalovića.

Tužno. Jadno. Što je najteže, bespomoćno se osjećamo“, kazao je on. 1550 stanovnika Gradačca je potpisalo peticiju nakon brutalnih ubistava, a zahtjevi koje građani traže su javno proslijeđeni gradskom vijeću. Topalović ističe da zahtjevi nisu nerealni, “jedino je da država počne raditi”.

Obradovala ga je činjenica da je pokrenuta istraga radnji u policiji. Na lokalnom nivou, kaže, traže telefon, sigurnu kuću, i institucije da se oštećena strana ima kome obratiti.

“Pokušavamo da probudimo sistem. Žalosno je da dođe do toga da smo bespomoćni”, dodao je on.

Mirni protesti će se danas održati u mnogim gradovima širom Bosne i Hercegovine, u Zenici, Mostaru, Sarajevu, Tuzli, kako bi pružili podršku Gradačcu.

“Ovo nije samo u Gradačcu. Imali smo u Lukavcu, u Jablanici, u Mostaru…Imali smo u Cazinu neki dan isto. Ovo je problem države, jeste to podrška Gradačcu i to znači, ali ovo je problem čitave regije. Ali mi govorimo o našoj državi”, nagalsio je.

Dodaje da je već imao poziv od jedne žene koja je pitala za pomoć, upravo zbog toga ne treba odustati. Ističe kako svi nivoi vlasti trebaju preuzeti odgovornost zbog propusta.

“Znate kada izgubite u nekoga povjerenje, kako je to teško vratiti. A zamislite kada izgubite povjerenje u instituciju”, rekao je Topalović za N1.

Ipak kaže da nije skroz izgubio povjerenje i još uvijek želi da institucije rade svoj posao. Apelovao je na vlasti da izmijene zakone ako ne odgovaraju građanima.

Jedan od problema sa kojima se suočavaju jeste što u Gradačcu bude samo osam policajaca u smjeni. A kako pojašnjava, u cijelom Tuzlanskom Kantonu fali 500 policajaca.

“Fali 500 policajaca u Tuzlanskom Kantonu, pitam koliko fali auta? Ako fali 500 policajaca, onda treba da fali makar 500 auta u toj vladi”, zaključio je on.

PRIJAVITE NASILJE

Broj policije u Bosni i Hercegovini 122
SOS telefon u Federaciji Bosne i Hercegovine 1265
SOS telefon u Republici Srpskoj 1264
SOS crvena linija u Kantonu Sarajevo 033 222 000

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!