“Ako ne budemo pričali, zaboravit će se i ponovo će nam se desiti ono iz 1995.”

Vijesti 17. jul 202120:00 > 22:02 2 komentara

Prije tačno 26. godina desio se zločin u Trnovu u kojem su pripadnici jedinice "Škorpioni", likvidirali šest Srebreničana. Njihova rodbina položila je cvijeće na mjestu stradanja, i na taj načim im odala počast. Moramo se sjećati, kako se ne bi zaboravilo i ponovilo, poručili su.

Oko 100 članova porodice proučilo je Fatihu za stradale.

Najmlađa žrtva među ovih šest ubijenih Srebreničana bio je Azmir Alispahić, koji je imao samo 16 godina kada je likvidiran. Njegova majka, Nura Alispahić, preminula je prošle godine. Sada se Azmira, na ovom mjestu, prisjećaju mlađe generacije njegove rodbine.

Ako mi ne budemo pričali…

“Ja i moja mama smo jedine koje dolaze sad ovdje da opominjemo, pričamo, da se ne zaboravi, svake godine vidimo sve je manje i manje naših koji dolaze, koji ovdje posjećuju, ako mi ne budemo pričali, zaboraviti će se i ponovo će nam se desiti ovo što nam se desilo 1995.”, rekla je Erma Klančević.

Među žrtvama je i brat Sejdalije Delića. Posljednji put, kaže, vidio ga je tokom velike zasjede kod zloglasne Bukve. A potom, na poznatom snimku Škorpiona, koji je obišao svijet nakon što je prvi put objavljen tokom suđenja Slobodanu Miloševiću.

“Kad sam gledao snimak prvi put brata nisam prepoznao, toliko je bio izmjenjen mu opis face, na moju sreću možda je i bolje što ga u tom momentu nisam prepoznao na tom snimku. Poslije smo pomoću DNK analize, imaju dva sina, dali su krv i pomoću DNK analize je ustanovljeno da je to naš brat, poslije sam ja te snimke gledao, onda sam ustanovio njegovo tijelo, njegovu kosu, njegovu košulju koju je imao na sebi”, ispričao je Sejdalija Delić, brat ubijenog Juse Delića.

Likvidacije “Škorpiona”

Na snimku se vidi kako pripadnici “Škorpiona” iz kamiona izvode šestoricu vezanih civila, odvode ih u šumu, a potom, pojedinačnim hicima i rafalima četvoricu ubijaju s leđa.

Preostalu dvojicu zarobljenika primorali su tijela prenijeti, a zatim su i njih likvidirali. Počinioci zločina kod Trnova uhapšeni su u Srbiji i Hrvatskoj, a četvorica su osuđena 2007., na ukupnu kaznu zatvora od 58 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare