“Ako nema povjerenja, prljajte se sa SDA, pa vidjet ćemo dokle ćete doći”

Vijesti 30. jan 202313:12 6 komentara
N1

SDP BiH danas održava kolegij stranke na kojem bi trebale biti razmotrene novonastale okolnosti, tačnije glasanje njihovih koalicionih partnera po pitanju izbora delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. Sutra je, po ovom pitanju, zakazan i sastanak Osmorke. Zašto je u Domu naroda PSBiH trebao zasjesti baš SDP-ovac i kako vidi izlaz iz trenutne situacije - pitali smo Dragana Stevanovića, potpredsjednika kantonalnog odbora stranke.

“Ono što stalno govorim je da se morate pozicionirati kao politička partija, pa ponekad žrtvovati čak i svoj imidž za dobrobit Bosne i Hercegovine, da se stvari pokrenu sa mrtve tačke – jer ostaviti političku vlast HDZ-SNSD-SDA znači nepomicanje s mrtve tačke naredne četiri godine. I meni se mnogo štošta gadi od HDZ-a i SNSD-a, ali moramo to progutati”, započinje Stevanović razgovor za N1.

Ipak, kaže, ono što se desilo sa izborom delegata prilikom čega niti jedan kandidat SDP-a nije završio u Domu naroda najviše državne zakonodavne institucije je stvar “sitnih kalkulacija”.

“Ne kažem da su tu krivi samo NES, Stranka za BiH, Miletić i Marjanović – ne znam koliko je tu i pregovarački tim SDP-a bio takav kakav jeste, ali ne vidi se dugoročni cilj politike. To je da se ljudi koji su iz srpskog i hrvatskog naroda, a žive u RS i bastionu HDZ-a u Zapadnoj Hercegovini, a bore se za cjelovitu BiH, kojima je sto puta teže nego Draganu Stevanoviću i Miletiću u Sarajevu – promoviraju na nivou države. To je politika koja bi dugoročno donijela promjene”, rekao je, misleći na SDP-ovog kandidata Jugoslava Brdara.

Njihovi koalicioni partneri, tvrdi on, nisu shvatili suštinu procesa kroz koji su zajednički trebali proći.

“Na tome su grešni Željko Komšić, na tome pada Miletić, Marjanović, na tome je u SDP-u pao Lagumdžija koji je stranku udaljio iz tih procesa, pa to teškom mukom popravljamo. Niste shvatili suštinu procesa koje bismo zajedno trebali podržavati”, poručuje Stevanović partnerima.

Dok se čeka korak SDP-a: “Ne isključujem mogućnost razgovora SDA sa 2 stranke”

Posebno se dodatno osvrnuo na Miletićev slučaj.

“Neko ko je izabran u Zastupnički parlament Parlamenta BiH, kaže sad ću zbog sitnih kalkulacija sa NES-om da ti dam jednog zastupnika, a ja ću preći u Dom naroda da za*ebem sve te procese”, Stevanovićevo je viđenje.

Na naš upit kako u ovoj situaciji vidi rješenje – navodi da ga vidi u Osmorci, i to “javno, a ako nema povjerenja, prepustio bih im – evo prljajte se sa SDA, a vidjet ćemo dokle ćete doći”.

Podsjetimo, N1 je odgovore o viđenju situacije već tražio i od lidera NES-a Nermina Ogreševića, koji tvrdi da nikakav dogovor koalicionih partnera po ovom pitanju nije postojao. Stoga, kaže, nisu nikoga izdali, ne razumije zamjenu teza, i po pitanju formiranja federalne vlasti ostaje uz Osmorku.

Ogrešević o nastavku formiranja vlasti: Nismo iznevjerili Osmorku

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare