“Ako Trojka ne smogne snage za jednog kandidata – tu bi bio kraj njene svrhe”

Vijesti 30. mar 202221:55 > 22:04 0 komentara
N1

Državni zastupnik Damir Arnaut (Naša stranka), gostujući u Pressingu na N1, komentarisao je planove 'Trojke' za nastup na predstojećim općim izborima, ali i eventualnim potezima nakon njihovog okončanja, ističući kako bi zajedno u koaliciji sa opozicionim strankama iz RS ostvarlili kandidatski status BiH za manje od dva mjeseca. Ipak, ukoliko ne dođe do imenovanja zajedničkog kandidata za člana Predsjedništvo BiH u 'Trojci' - tu je kraj smisla postojanja ove koalicije, dodao je. No, prije nego se osvrnuo na budućnost, komentarisao je i iskustva u prethodnim strankama.

Prije nego se odlučio na članstvo u Našoj stranci, Arnaut je bio dugogodišnji član Saveza za bolju budućnost, a prethodno i savjetnik Harisa Silajdžića (Stranka za BiH), zbog čega ga nerijetko prati status ‘preletača’.

Gost Pressinga naglašava – u životu sam bio član svega dvije stranke.

Potom, Arnaut odgovara na komentare koji se često pripisuju Našoj stranci, između ostalog i to da zanemaruju dijelove BiH mimo Sarajeva, te da, kao liberalno orijentisana stranka, još uvijek ne privlače podjednako pripadnike svih etničkih grupa.

“Tu morate uzeti u obzir da smo mi i relativno mlada stranka – postojimo 14 godina, infrastrukturno se gradimo. Prvi put smo uspjeli formirati vlast nakon prošlih izbora i to na kantonalnom nivou, ali nemamo nikakve dileme kad je opredjeljenje u pitanju”, odgovara izričito Arnaut.

Navodi da optužbe u ovom smislu, ponajviše dolaze od HDZ-a, SDA i SNSD-a i to iz dva razloga.

“Jer je Naša stranka beskompromisna i jer prepoznaju da smo izuzetno dobri u građenju mostova između stranaka iz dva entiteta i različitih naroda”, govori, dodajući da se Istražna komisija PSBiH (za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH) nikada ne bi desila bez napora na građenju povjerenja sa strankama iz RS.

O koaliciji sa opozicionim strankama iz RS nakon izbora

Arnaut nastavlja optimistično govoriti o saradnji sa kolegama iz opozicionih stranaka iz entiteta RS.

“Ukoliko  tzv. Fortina vlada, odnosno ‘Trojka’ i opozicija iz RS bude imala izborni kapacitet i građani prepoznaju zajedničke napore, usvajanje evropskih zakona, smjenjivanje Gordane Tadić, to što smo natjerali Tegeltiju da ode, osnivanje Istražne komisije- u roku od dva mjeseca Bosna i Hercegovina bi ispunila uslove za kandidatski status”, siguran je državni zastupnik.

Ipak, ističe da je svjestan u ovoj koaliciji vjerovatno nikada ne bi došlo do slaganja po određenim pitanjima, poput odlaska stranih sudija, ali ponavlja da bi svakako napravili vidljiv progres po pitanju 14 prioriteta.

Dodaje da ova koalicija već funkcioniše u Predstavničkom domu Paralamenta BiH.

Naglašava da zapadne ambasade ne podstiču na osnivanje ovakvih koalicija, te da im je to u nekoliko navrata zamjerio.

“Od njih čujemo kako oni drugi imaju većinu i da zbog toga su primorani da rade s njima, umjesto da ulažu u promociju naše koalicije. Onda ja kažem – ti vam ljudi neće u Evropsku uniju”, govori Arnaut o koaliciji SDA-HDZ-SNSD, opisujući pri tom ‘nedostatak hrabrosti’ zapadnih ambasada.

Upitan o tome kako bi sa opozicionim strankama iz RS bio dogovoren i realiziran put u NATO – Arnaut odgovara da bi se insistiralo na poštovanju postojećih zakona.

“Dodik je, u suštini, pristao na ANP, koji se drugačije zove”, podsjeća on.

O Dini Konakoviću i pregovorima: Zašto bi mu zamjerio?

Osvrnuo se i na propale pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH, pojašnjavajući da ne zamjeri učešće koalicionom partneru Dini Konakoviću (NIP), kao i to da je Naša stranka svoje učešće uslovila jednim uvjetm.

“Ja sam Konakoviću saopštio da Naša stranka ne ide ako prijedlog naših izmjena ne bude na stolu. Ipak, bilo mi je drago što je tamo bio neko kome ja vjerujem, otišli bismo i mi da su pristali da naš paket predloženih izmjena stave kao ravnopravan elektorskom modelu”, objašnjava on.

O zajedničkom kandidatu ‘Trojke’ za člana Predsjedništva BiH: To je od prevashodne važnosti

Ističe da Naša stranka još uvijek insistira na zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH, ali da ne vidi jednak entuzijazam od druga dva koaliciona partnera (SDP i NIP).

“Od prevashodne je važnosti da ‘Trojka’ isturi kandidata. Bojim se, da ako ‘Trojka’ ne smogne snage za to, to bi značilo neku vrstu kraja svrhe njenog postojanja”, izričit je Arnaut.

Ipak, naglašava da još uvijek nemaju niti jedno ime o kojem ozbiljno raspravljaju.

“Tu bi se trebalo desiti da tri stranke izaberu nekoga ko je očito stranački, a što je nemoguće, ili da uspiju naći nekoga ko je nadstranački. Ta opcija je puno realnija”, navodi gost Pressinga.

Mišljenja je da bilo koji zajednički kandidat može pobijediti lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!