Aktivisti nisu spremni povući tužbu: Problem deponije Uborak riješiti što prije

Vijesti 08. okt 202118:49 0 komentara

Priča oko deponije Uborak kod Mostara čiju sanaciju i zatvaranje građani traže već duži period još uvijek nije dobila svoj epilog. Nakon što je povučena tužba teška skoro 700.000 KM protiv Udruženja građana “Jer nas se tiče”, gradonačelnik Mostara apeluje na aktiviste ovog Udruženja da povuku svoju tužbu koja se odnosi na Plan prilagodbe koji je donijelo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kako bi se što prije ishodovale dozvole i počelo sa sanacijom deponije.

Nezadovoljni rokovima u Planu prilagodbe u kojem stoji kako se postojeća deponija mora sanirati za pet i više godina, članovi „Inicijative jer nas se tiče“ prije dva mjeseca podnijeli su sudsku tužbu protiv Federalnog ministarstva turizma i okoliša koje je usvojilo Plan prilagodbe.

Nisu spremni čekati pet godina

“Mi se ne slažemo da program oko sanacije traje više od pet godina, a znamo da je Ministarstvo na čelu sa ministricom Đapo izdalo odobrenje za varijantu dva iz Plana zbrinjavanja otpada, koja kaže da to može trajati pet godina i više”, naveo je Nijaz Hodžić iz Inicijative „Jer nas se tiče“.

Uprkos povlačenju tužbe koju je protiv njih podnio Grad i javna preduzeća “Komos”, “Parkovi” i “Deponija” i apelu gradonačelnika, svoju tužbu nisu spremni povući, jer kažu na zatvaranje deponije ne mogu čekati više od pet godina.

“Blokirali smo sve investicije na deponiji, blokirali smo sve dozvole, jer se na njima ne može raditi dok se tužba ne povuče i dok je proces u toku, tako da mi sada prvi put ne moramo da radimo ništa. Oni su na potezu, moraju da rade, da nam ponude rješenje. Pet godina su tražili da će moći u tom roku završiti. Evo mi nudimo pet godina i da završimo tu priču”, kazao je Omer Hujdur iz „Inicijative jer nas se tiče“.

Iskrena namjera

S obzirom na to da tužba koči čitav proces, da nije moguće ishodovati dozvole niti dobiti potrebna finansijska sredstva u iznosu od 4,7 miliona eura, trenutno je sve na čekanju, iako je kako tvrdi gradonačelnik plan prilagodbe jasan i provediv.

“U ovom trenutku smo u takvoj poziciji da ćemo samo izgubiti dodatno vrijeme ukoliko oni zadrže tu tužbu. Tako da s moje strane apel tim ljudima da se povuče tužba i da zajedno nastupimo u ovom problemu, da tražimo rješenje, jer Plan prilagodbe je vrlo jasan, konkretan i provediv”, istaknuo je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara .

Kako navodi, ideja kod povlačenja tužbe protiv njih, bila je da se pokaže iskrena namjera i dobra volja u rješavanju ovog dugogodišnjeg problema, zbog čega očekuje saradnju. Ipak, s druge strane, odlučni aktivisti ipak ne planiraju popustiti, jer problem deponije Uborak, tvrde treba biti riješen u što kraćem roku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!