Albanski novinar o Pandora dokumentima: Kakva je uloga Energoinvesta u tome

Vijesti 05. okt 202119:11 0 komentara
N1

U razgovoru za N1, albanski novinar Besar Likmeta, koji je tokom istraživanja Pandora dokumenata u vezi s albanskim kompanijama otkrio i upletenost bosanskohercegovačke kompanije Energoinvest, kazao je kako smatra da tužilaštva imaju dovoljno informacija da pokrenu pojedinačne ali i zajedničke istrage na osnovu svega što su novinari objelodanili. Istakao je kako je potrebno da istrage budu transparentne.

Likmeta je objavio tekst za Balkansku istraživačku mrežu BIRN u kojem detaljno opisuje umiješanost albanskih kompanija u sumnjivim transakcijama, a koje se spominju u Pandora dokumentima.

Na pitanje da ukratko opiše šta su to Pandora dokumenti obznanili i kakva je uloga Energoinvesta u svemu tome, kaže kako ga je do bh. kompanije dovela istraga o mutnim radnjama albanskih kompanija.

Istraživali smo detalje Pandora dokumenata koji se odnose na Albaniju i albanske građane, i jednu off shore kompaniju koja je bila registrirana u jednom od emirata unutar Ujedinjenih Arapskih Emirata, a zove se ‘AL Energy Transmission’. Pronašli smo dokument o transakcijama u posljednjih devet godina. Ovaj bankovni izvod pokazuje da je u periodu od 2013. do 2016. godine bh. kompanija Energoinvest platila milione eura ovoj maloj off shore kompaniji, koja je povezana s biznismenom s političkim vezama Vasilom Kalupijem. Kada smo pokušali saznati više o tim uplatama, otkrili smo da je Kalupi tvrdio kako radi kao konzultant za Energoinvest u raznim energetskim projektima u Albaniji. Energoinvest je bio uključen kao kontraktor za OST, albanskog operatora za elektroprijenos, u izgradnji internetske mreže za Kosovo, u drugom projektu na jugu Albanije ali i u novom projetu izgradnje visokonaponske mreže sa Sjevernom Makedonijom zajedno s hrvatskim Končarem“, objašnjava Likmeta.

Što se tiče reakcija u Albaniji na objavu ovih dokumenata, novinar kaže da je specijalno tužilaštvo najavilo mogućnost službene istrage.

Mediji su izazvali dosta interesa, s obzirom da je premijer Edi Rama tek objavio kako se zemlja suočava s energetskom krizom zbog visoke uvozne cijene električne energije. Što se tiče vlasti, imali smo reakciju iz Specijalnog tužilaštva za korupciju i organizirani kriminal, u kojoj su kazali da će istražiti ove transakcije i da će odlučiti da li će i službeno otvoriti istragu“, dodao je.

Likmeta nije mogao precizirati da li se i neke druge bh. kompanije ili osobe spominju u Pandora dokumentima, budući da je fokus njegovog istraživanja bio na Albaniji.

Vjeruje da istražni organi imaju dovoljno materijala da se pozabave sumnjivim radnjama i upletenošću lokalnih kompanija.

Smatram da tužilaštva imaju dovoljno informacija da mogu pokrenuti istrage kao i zajedničke istrage u suradnji jedni s drugima, ne samo na osnovu onog što sam ja pronašao nego na osnovu svega što su novinari otkrili o Pandora dokumentima. Ali ono što je još važnije, potrebno je da postoji potpuna transparentnost, potrebno je da građani i grupe građana, grupe civilnog društva zahtijevaju veću transparentnost u vezi ovih mutnih kompanija registriranih na dalekim lokacijama, a koje posluju s novcem poreznih obveznika“, izjavio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!