“Ambasada Izraela jednostrano informisana, treba se lobirati za interese BiH”

Vijesti 08. aug 202218:27 2 komentara
Denis Zvizdić / F.Z./N1

Denis Zvizdić, zastupnik Naroda i pravde u Zatupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da poruka iz Ambasade Izraela za BiH i Albaniju da su "prijedlozi Izbornog zakona hrvatske strane dobrodošli", pokazuje da su predstavnici ambasade ili njihovi naredbodavci od bh. institucija nedovoljno, a od strane Dragana Čovića, lidera HDZ-a i Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine sasvim sigurno, jednostrano informisani o situaciji u BiH.

Zvizdić navodi da posebno zabrinjava da je izraelska ambasada mogla dati ovakav stav o izbornom zakonu a da prije toga nisu razgovarali sa Jevrejskom zajednicom u BiH ili sa g. Jakobom Fincijem koji bi im objasnio suštinu presude Evropskog suda za ljudska prava iz koje se mogu precizno isčitati da promjene izbornog zakona BiH mogu samo ići u pravcu otklanjanja postojeće diskriminacije i prihvatanja demokratskih načela i dobrih praksi.

“A to samo mogu biti stavovi Venecijanske komisije, presude Evropskog suda za ljudska prava, Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima Ujedinjenih nacija, a ne izborne želje HDZ BiH. Ali, ovakav stav izraelske ambasade otvara, ustvari, jedno drugo i mnogo važnije pitanje: Koji su dometi i kakvi su rezultati rada nadležnih za vođenje vanjske politike BiH – probosanski orijentisanih članova Predsjedništva BiH i MVP BiH? Ko je od njih i kada zadnji put bio u službenoj posjeti Washingtonu? I sa kim se sastao? A u Washingtonu bi nadležni za vođenje vanjske politike BiH morali biti prisutni minimalno svakih par mjeseci. Kao i u Berlinu, Londonu i Briselu. Ko je i kada od nadležnih za vođenje vanjske politike BiH bio zadnji put u Parizu ili Rimu? Ili u posjeti zemljama Višegradske grupe? Ili u Turskoj i Saudijskoj Arabiji? Dakle, i na zapadu i na istoku”, upitao je Zvizdić.

Jer, kako dalje navodi, rješenja za cjelovitu, demokratsku, evropsku, građansku, multikulturnu i prosperitetnu BiH možemo naći i realizirati ih samo na bazi jasne domaće vizije i uz pomoć utjecajnih prijatelja iz međunarodne zajednice.

“A to ćemo postići kroz ozbiljnu, odgovornu, iskrenu i frekventnu saradnju prije svega sa SAD, UK, Njemačkom i Francuskom koji su ključni partneri za NATO i EU integracije BiH. Nisam siguran da nam u ovome trenutku presudno može pomoći Tajland. Zato bi trebalo odmah krenuti u ozbiljno lobiranje za brojne interese BiH – političke, ekonomske, sigurnosne i snažnim argumentima ubijediti prijatelje BiH da izmjene izbornog zakona mogu biti bazirane na demokratskim načelima koja će trajno otkloniti postojeća disktiminatorna rješenja i omogućiti svim građanina BiH, na čitavoj teritoriji, da biraju i da mogu biti birani. Mnogo je bolje institucionalno, državnički i preventivno djelovati, nego čekati najavu neke nove Schmidtove odluke zbog koje će se opet organizovati neki novi protesti ili ćemo opet gledati otužne i ponižavajuće scene da se predsjedavajući Predsjedništva BiH dakle, šef države kako su ga neki najavljivali, mora obraćati visokom predstavniku iza ograde, nadvikujući se sa okupljenim građanima, a ne za stolom u ravnopravnom i u direktnom razgovoru sa Schmidtom”, poručio je Denis Zvizdić.

Podsjetimo, iz ambasade Izraela su naveli da su prijedlozi izmjena Izbornog zakona Hrvata dobrodošli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad