Ambasada Izraela: Prijedlozi izmjena Izbornog zakona Hrvata su dobrodošli

Vijesti 08. aug 202210:08 11 komentara
FENA

Država Izrael pozdravlja nedavne ohrabrujuće akcije koje su poduzele institucije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u zemlji, saopćeno je u memorandumu Ambasade Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani.

Konkretno, rezolucija Doma naroda  Parlamentarne skupštine BiH podržala je radnu definiciju termina antisemitizma, koju je odredila Međunarodna alijansa sjećanja na holokaust (IHRA), na inicijativu dopredsjedatelja tog doma Dragana Čovića.

Sličnu rezoluciju poduzelo je Predsjedništvo BiH, na inicijativu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, navodi se u memorandumu.

“Odluka Grada Mostara da preimenuje ulice nazvane po imenima članova ustaškog pokreta  na inicijativu gradonačelnika Mostara, Marija Kordića i uz podršku predsjednika gradskog vijeća Mostara i predsjednika klubova Srba, Hrvata i  Bošnjaka u gradskom vijeću Mostara. Država Izrael predana je zaštiti sigurnosti, prava i statusa jevrejskih zajednica širom svijeta, među kojima i jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini. Država Izrael podržava nedavne korake koje su poduzele razne institucije Bosne i  Hercegovine, koje idu u korist svih njenih građana i njene jevrejske zajednice, I nada se da su ti koraci izražavanje dobrodošlog trenda  i da će drugi bh. gradovi i njihovi zvaničnici biti inspirisani tim pozitivnim koracima koje je poduzeo grad Mostar, i da će donijeti pravi izbor kada je riječ o preimenovanjima ulica i javnih ustanova koja nose uvredljiva imena”, navodi se.

Ističu da država Izrael podržava Ustav Bosne i  Hercegovine, punu ravnopravnost njenih građana i svaku inicijativu koja promovira tu ravnopravnost.

“Po tom pitanju, treba ukazati da država  Izrael čvrsto vjeruje da su Opći okvirni mirovni sporazum u Bosni i   Hercegovini i njegov aneks IV – Ustav Bosne i Hercegovine, uspostavili održiv sistem diobe vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika. Država Izrael čvrsto vjeruje da se to mora poštovati i uzeti u obzir kada se razmatraju rješenja za izborni zakon, koji mora simultano osigurati dva ključna principa – ravnopravnost i nediskriminaciju. Jedan od načina da se održe ti ključni principi, naglašava se u memorandumu, je kroz legitimno predstavljanje, koje je potvrdio Ustavni sud Bosne i Hercegovine,  i bez koga sistem konsocijacijske demokratije ne bi bio ni provodiv ni održiv. Po tom pitanju, slučaj Sejdić-Finci, kao i ostale presude Evropskog suda za ljudska prava tek trebaju biti provedene.  Nedovoljna provedba ostaje teret za BiH. U tom smislu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane o promjenama u izbornom zakonu su dobrodošli”, saopćeno je u memorandumu Izraelske ambasade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad