Ambasada Rusije o PIC-u: Nepokolebljivim bezobrazlukom ignorišu naše članstvo

Vijesti 09. dec 202217:38 8 komentara
Anadolija

Ambasada Ruske Federacije oglasila se nakon zasjedanja političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju Mirovnog sporazuma u BiH (PIC) i usvojenog komunikea.

“Još jednom konstatujemo manipulativno ponašanje takozvanih partnera, koji sa nepokolebljivim bezobrazlukom ignorišu članstvo Rusije u PIC-u. Nisu se čak ni potrudili da stave ozloglašenu fusnotu o našem neslaganju sa tekstom komunikea. Naglašavamo da taj komunike odražava mišljenje samo određenog dijela međunarodne zajednice. Zadržavamo pravo da djelujemo na osnovu uloge Rusije kao jednog od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navode iz Ambasade Rusije.

PIC traži od Parlamenta BiH da bez odlaganja usvoji zakon o državnoj imovini

Kritikovali su visokog predstavnika tvrdeći da ne odustaju od svog stava da je “nelegitiman”.

“Njegovi nespretni postupci, ekscentrično ponašanje, javne eskapade ismijavaju se čak i u zapadnim medijima. Sve je to dovelo do neviđenog pada njegovog autoriteta u Bosni i Hercegovini, što samo potvrđuje ispravnost našeg stava u pogledu ništavosti njegovog mandata bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a. Čini se da su naši zapadni kolege upali u situaciju iz „Kvake 22“. S jedne strane neosnovano trube o poštovanju suvereniteta Bosne i Hercegovine, s druge strane, ne mogu da se odreknu instrumenta vanjskog protektorata – Ureda visokog predstavnika, koji im je potreban za postizanje očigledno nedejtonskog cilja, a to su evroatlantske integracije BiH. Polazimo od toga da sudbinu Bosne i Hercegovine trebaju određivati njeni građani, i to samostalno i bez vanjskog starateljstva” saopćeno je iz Ambasade Rusije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare