Ambasada SAD-a: Neutemeljene tvrdnje da ne postoje uslovi za održavanje izbora

Vijesti 24. mar 202219:06 2 komentara
Ambasada SAD-a u BiH
Ambasada SAD-a u BiH (FENA)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se danas povodom održavanja izbora u Bosni i Hercegovini, istaknuvši kako su tvrdnje da za to ne postoje uslovi neutemeljene.

“Izbori su osnovno očekivanje svakog građanina u demokratskom društvu. Održavanje periodičnih izbora je uslov Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tvrdnje da ne postoje pravni, politički ili tehnički preduvjeti za održavanje izbora su neutemeljene” poručili su iz ambasade SAD-a.

Dodali su da će politički lideri “brzo donijeti ključne mjere transparentnosti izbora koje preporučuje ODIHR (OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava), ukoliko im je zaista stalo do integriteta izbora”.

Američki ambasador u BiH Michael Murphy, koji je posredovao u posljednjoj rundi političkih razgovora o izbornoj reformi u BiH, nakon propalih pregovora je kazao kako bojkot izbora ne bi bio pametan potez.

“SAD vjeruje da se izbori moraju održati u oktobru. Ako se neka stranka odluči na bojkot izbora, reći ću im – to vam nije baš pametno. To bi bila greška”, upozorio je Murphy.

Na dan kada su zaključeni razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH, lider HDZ BiH Dragan Čović je izjavio kako “apsolutno nema uvjeta” da se izbori organiziraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare