Ambasada SAD-a o presudi: Provedba odluke moguća samo uz konsenzus i kompromis

Vijesti 30. aug 202317:06 3 komentara
FENA

Ambasada Sjedinjenih Država u BiH oglasila se danas povodom odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu 'Kovačević', koja se odnosi na izborni sistem u BiH, izrazivši podršku implementaciji presuda suda u Strazburu, ali ističući kako je to moguće samo uz pregovore, konsenzus i kompromis među političkim akterima.

Sjedinjene Države dosljedno podržavaju provedbu odluka Europskog suda za ljudska prava (ECHR). Iako još nismo imali priliku detaljno pregledati ovu konkretnu presudu, ostajemo predani podršci lokalnim akterima dok rade na provedbi odluka Europskog suda za ljudska prava”, poručili su iz ambasade na platformi X (bivšem Twitteru).

Uz podsjetnik da su SAD od 2006. podržale nastojanja da se ispregovara set amandmana na Dejtonski ustav, koji su između ostalog bili usmjereni na rješavanje presuda Europskog suda za ljudska prava, iz ambasade navode uz žaljenje da su ti napori propali “ili zato što su politički lideri odbili pregovarati u dobroj vjeri ili u potpunosti sudjelovati u pregovorima, jer nisu bili voljni izgraditi konsenzus i kompromis, ili zato što su svoje uske političke interese stavili ispred interesa naroda ove zemlje”.

Slaven Kovačević: Ovo je moja pobjeda nad Schmidtom, OHR je osramoćen

Ako Bosna i Hercegovina želi budućnost unutar euroatlantskih institucija, presude Europskog suda za ljudska prava će se morati provesti, ali te se presude mogu provesti samo ako lokalni političari pojačaju napore i obave naporan posao pregovaranja, stvaranja konsenzusa i kompromisa”, navodi se u izjavi.

Podsjećamo, Europski sud za ljudska prava donio je presudu po apelaciji Slavena kovačevića protiv države Bosne i Hercegovine, kojom je utvrđeno da je prekršeno njegovo aktivno biračko pravo.

Ovo je sažetak presude Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Kovačevića

Sud je sa šest glasova za i jednim protiv, odlučio da je došlo do povrede člana 1. Protokola br. 12. (opšta zabrana diskriminacije) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima zbog toga što Kovačević nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare