Ambasada SAD-a: Razočaravajuće imenovanje sankcionisanog Čavare

Vijesti 02. dec 202220:29 3 komentara
Fena

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini ocijenila je da je krajnje razočaravajuće to što sankcionisani pojedinci, poput Marinka Čavare (HDZ BiH), i dalje dobijaju vodeće uloge u vlasti.

“Sjedinjene Američke Države ne određuju koje političke stranke formiraju vlade ili koje osobe popunjavaju određene pozicije, ali je krajnje razočaravajuće da sankcionisani pojedinci, kao što je Čavara, nastavljaju vodeće uloge u vlasti”, istakli su iz ambasade SAD u BiH za novinsku agenciju Patria.

Dodali su da ovakva imenovanja “šalju pogrešnu poruku o posvećenosti dobrom upravljanju, euroatlantskim vrijednostima i konstruktivnom angažmanu sa drugim političkim partijama, usmjerenom ka pronalaženju pragmatičnih i praktičnih rješenja za svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju ljudi ove zemlje”.

Marinko Čavara (HDZ) imenovan je za potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Za njegov izbor glasali su poslanici HDZ-a, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kao i stranaka “Osmorke”, izuzev Sabine Ćudić iz Naše stranke, koja je glasala protiv.

Čavara je završio na američkoj “crnoj listi” zbog blokada oko formiranja Vlade Federacije BiH i imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare