Ambasada SAD: Optužbe da smo utjecali na slučaj “Respiratori” su lažne

Vijesti 05. apr 202313:59 0 komentara
FENA

Američka ambasada se oglasila nakon nekoliko upita novinara da prokomentariše optužbe da je utjecala na sudski postupak u slučaju protiv Fadila Novalića i drugih.

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju nezavisne i hrabre institucije za provođenje zakona, tužilaštva i sudstva koje rade u ime građana ove zemlje na istrazi, procesuiranju i kažnjavanju korupcije, koja muči demokratiju i ekonomiju Bosne i Hercegovine i koja tjera toliko građana ove zemlje da je napuste i grade živote za sebe i svoje porodice negdje drugdje”, navodi se u objavi ambasade na Twitteru.

Ambasada je navela da “anketa za anketom” i mnogobrojna istraživanja pokazuju da građani “nemaju povjerenja u ove institucije i da je korupcija sve gora”.

Oduvijek smo pozivali pravosudne institucije u BiH da za svoje postupke pozovu one koji imaju moć na odgovornost. Optužbe da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država utjecala na bilo koji aspekt ovih ili bilo kojih drugih sudskih postupaka su lažne i obmanjujuće. Snažno ih odbacujemo”, istakli su iz ambasade.

Podsjetimo, u predmetu “Respiratori” u Sudu Bosne i Hercegovine krivima su proglašeni Fadil Novalić (SDA), premijer Federacije BiH, Fikret Hodžić, direktor firme “Srebrena malina”, kao i sama firma. Krivim je proglašen i Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) dok je federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena krivice za nesavjestan rad u službi.

Novalić je prvostepeno osuđen na četiri, Hodžić pet i Solak šest godina zatvora, dok je firma “Srebrena malina” kao pravno lice optužena u ovom predmetu i mora platiti kaznu od 200.000 KM i vratiti skoro 700.000 KM, iznos koji je stečen prilikom nabavke respiratora, a koji je, tačnije, umanjen za 87.000 KM prilikom hapšenja i pretresa izuzet od Fikreta Hodžića, navedeno je u prvostepenoj presudi.

Trojica sudija izrekli presudu za “Respiratore”, Perić izdvojio mišljenje

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!