Ambasada SAD-a protiv Zorana Krešića u UO FTV-a: “Pozivi za vraćanje Herceg-Bosne su opasni i uvredljivi”

Vijesti 31. aug 202413:34 2 komentara
Ambasada SAD-a u BiH

Sjedinjene Države najoštrije osuđuju i odbacuju nedavne komentare kandidata za Upravni odbor Radiotelevizije Federacije BiH, novinara Zorana Krešića.

“Njegovi sramni pozivi na daljnju podjelu Bosne i Hercegovine i blokadu funkcioniranja Federacije su destruktivni, neodgovorni i nedosljedni izgradnji zajedničke, multietničke budućnosti unutar Euro – Atlantskih institucija”, navodi se u saopćenju Američke ambasade u BiH.

Dodaju kako njegovi “pozivi za vraćanje Herceg Bosne nisu samo opasni, nego su i uvredljivi i regresivni, što ga, prema njihovom mišljenju, čini nekvalificiranim za bilo koju dužnost u javnom RTV servisu”.

Politički čelnici moraju prestati sklapati poslove koji potkopavaju funkcionalnost institucija i ignoriraju interese svih konstitutivnih naroda zarad unapređenja vlastitih političkih interesa, navode iz Ambasade SAD-a u BiH.

Podsjetimo, u javnosti se nedavno pojavio snimak na kojem Krešić navodno poziva na “blokadu države” i “povratak Herceg-bosne”, koju potom naziva “svetinjom.”

Krešić je inače prijedlog HDZ-a za mjesto u Upravnom odboru Federalne televizije, a izazvao je kontroverze kada je politički sukob Bošnjaka i Hrvata nazvao “civilizacijskim”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare