Ambasada SAD u BiH za N1 o promijenjenom nastavnom planu u RS: Neodgovorno je politizirati obrazovanje

Vijesti 04. sep 202415:39 0 komentara
Ambasada SAD-a u BiH

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska (RS) Ćamil Duraković jučer je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da reaguje na uvođenje nove nastavne jedinice u okviru historije u RS. Naime, promijenjen je nastavni plan i program za historiju devetog razreda osnovnih škola u entitetu Republika Srpska po kojem je uvedena nova nastavna tema 'Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat'. Na sve je reagirala i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH za N1.

Naveli su kako je neodgovorno politizirati obrazovanje.

“Neodgovorno je politizirati obrazovanje i podrivati međusobno povjerenje i razumijevanje među budućim generacijama u Bosni i Hercegovini (BiH). U javnom diskursu nema mjesta za jezik koji promoviše netoleranciju i sije podjele, uključujući i obrazovanje iz oblasti historije. Negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca su sramotni”, naveli su u odgovoru za N1.

Potom su dodali:

“Takav nastavni plan i program bi produžio patnju žrtava svih etničkih grupa i njihovih porodica, educirao buduće generacije na lažnim istorijskim narativima, potkopao napore u procesu pomirenja i ugrozio stabilnost BiH. Istovremeno, moramo primijetiti da presude za ratne zločine naglašavaju individualnu odgovornost i ne odnose se na cijeli narod. Vlasti imaju odgovornost da se suzdrže od retorike podjela. Pozivamo sve institucije vlasti u BiH na svim nivoima da preduzmu konkretne korake na promoviranju pomirenja, te se fokusiraju na neophodne reforme i napredak za dobrobit svih građana BiH.”

Podsjetimo, Duraković je jučer naveo kako će djeca osim o ratnim zločincima učiti i o uzrocima i posljedicama “odbrambno-otadžbinskog rata” ali će preskočiti genocid, etničko čišćenje i čitav dijapazon zločina protiv čovječnosti koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!