Ambasador Diego Arria u Sarajevu, uručeno mu priznanje Počasni član VKBI

Vijesti 07. okt 202108:58 0 komentara
VKBI

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca uručilo je ambasadoru Diegu Arriji iz Venecuele priznanje Počasni član VKBI.

U prostorijama Vijeća ambasador Diego Arria koji je u posjet došao sa svojom kćerkom Manuelom, susreo se sa članovima Vijeća i partnerskih organizacija HNV, Krug 99. Ovom prilikom član Upravnog odbora Vijeća  Edhem Bičakčić uručio je ambasadoru Prizanje Počasni član Vijeća, koje je ambasadoru dodijelio Upravni odbor VKBI na svečanoj Akademiji održanoj 22.12.2020. godine kada zbog epidemiološke situacije ambasador nije mogao doći.

Gospođici Manueli Arria u ime VKBI prof.dr. Enver Imamović poklonio je poster vladajuće srednjovjekovne dinastije Kotromanića, kao uspomenu na ovaj susret.

Tokom gotovo dvosatnog druženja prisutni članovi Vijeća i ambasador Arria porazgovarali su o temama vezanim za period kada je ambasador Arria bio član i predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a, kao i o euro-atlanskim perspektivama BiH i izazovima u kojima se i danas nalazi prostor Zapadnog Balkana. Posebnu notu ovim razgovorima dao je dr. Haris Silajdžić, premijer Republike Bosne i Hercegovine iz perioda rata RBiH.

MINA

Arriju je ranije ugostio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. U saopćenju je istaknuto kako se Arria zalagao se za istinu i pravdu, te je već 1993. govorio o „puzećem genocidu“ i nagovijestio zločine koji će i biti počinjeni u Srebrenici.

Reisu-l-ulema se ovom prilikom zahvalio na njegovoj hrabrosti, vještini i ljudskosti kao diplomatii.

Arrija je predložen i za priznanje Počasni građanin Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!