Ambasador EU pri UN-u: Unija je zabrinuta zbog inicijativa iz RS

Vijesti 15. maj 202418:12 0 komentara
N1

Na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija posvećenoj Bosni i Hercegovini obratio se i ambasador Evropske unije pri UN-u, Stavros Lambrinidis. Istaknuo je zabrinutost Evropske unije zbog inicijativa koje dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Na početku obraćanja podsjetio je na historijsku odluku Evropskog vijeća iz marta ove godine da otvori pregovore između EU i BiH, te upravo zbog nje, rekao je, Unija od svih domaćih aktera očekuje da se bave dijalogom i ključnim prioritetima.

“EU je zabrinuta zbog inicijativa iz RS koje se bore protiv evropskog puta BiH. Tu se obuhvata i secesionistička retorika, pitanje izbora i referenduma, borba protiv rada Ustavnog suda, nazivanje određenih grupa stranim agentima”, naveo je ambasador EU.

Dodao je da su sloboda izražavanja, pluralizam, sloboda medija, djelovanje građanskih organizacija ključ za približavanje Uniji. Poručio je da ustavni poredak, poštivanje odluka Ustavnog suda BiH, teritorijalni integritet i suverenitet moraju biti poštovani, te da svaki korak protiv navedenog vodi do teških posljedica.

Domaće aktere, između ostalog, pozvao je i da odustanu od glorifikacije presuđenih ratnih zločinaca, kao i od negiranja genocida.

Neka se radije bave pomirenjem – poručio je Stavros, izrazivši usput i punu podršku misiji visokog predstavnika, kao i misiji EUFOR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!