Ambasador SAD-a u BiH: Želim javno čestitati Helezu, više političara treba slijediti ovaj primjer

Vijesti 15. maj 202421:30 0 komentara
N1

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, insistira na tome da građani ne žele podjele, a da oni koji u javni prostor plasiraju ovakve teze, jednostavno ne govore istinu. Potez vrijedan pohvale pronašao je i u primjeru koji je nedavno pružio jedan od zvaničnika.

Prilikom gostovanja ambasadora SAD-a u Pressingu bilo je riječi o prijetnjama Rusije Bosni i Hercegovini, tome šta ova zemlja zaista može napraviti, o navodima o postojanju džihadističkih formacija i ruskih vojnih kampova u BiH, kao i o efektima eventualne pobjede Donalda Trumpa. Ipak, bilo je riječi i o drugim unutrašnjim temama – među njima svakako i o zakonu o državnoj imovini.

Po Murphyiju, ovo pitanje nije teško riješti. Rekao je to, ističući da podržava stav visokog predstavnika Christiana Schmidta po ovom pitanju.

“Međunarodno pravo i Ustavni sud BiH jasno su rekli da državna imovina pripada državi. To ne znači da dio nje ne mogu koristiti drugi dijelovi vlasti ili privatni sektor. Potreban je samo zakon na državnom nivou koji bi to riješio. Političari su odlučili to načiniti teškim. Trebaju samo pregovarati u dobroj volji. Sve su se zemlje nosile sa ovim pitanjem, a niko ovdje ne pokušava uraditi nešto što je drugačije u odnosu na druge zemlje regije”, rekao je.

No, pojedini zvaničnici bi rado da vide leđe visokom predstavniku u BiH, a on je, prilikom nedavnog gostovanja u Pressingu izjavio kako zemlji, u ovakvim okolnostima, bez njega i stranih sudija, mogli izbiti i sukobi ili se desiti raspad države.

Murphy se slaže sa ovom opaskom.

“Ako žele da on ode, onda moraju raditi na uslovima koje je PIC postavio, a to nije teško, to su jednostavne stvari za uraditi”, naveo je.

Slično je i sa uslovima EU, napomenuo je Murphy, gdje, kako je rekao, “napredak ne dolazi zbog Dodika, nego uprkos Dodiku.”

Zato, SAD će nastaviti podržavati i korištenje bonskih ovlasti u onim slučajevima kada visoki predstavnik bude vjerovao da su potrebne.

Istaknuo je i to da nisu sve stvari negativne, naročito je u to ubijeđen zahvaljujući intenzivnom druženju s građanima. I među političarima je pronašao primjer za pohvalu.

“Djelovanje ministra Heleza da, bez puno pompe, u miru, ode i oda počast civilnim žrtvama rata, bošnjačkim, hrvatskim i srpskim žrtvama. Mora se više toga dešavati. To nije bilo teško. Želim javno čestitati Helezu što je to uradio, više političara treba slijediti taj primjer”, istaknuo je Murphy.

Na kraju gostovanja u Pressingu, Murphy poručuje kako će SAD ostati najčvršći partner Bosne i Hercegovine, te nastaviti raditi na euroatlantskim integracijama zemlje, kao i da će na ovom području nastaviti braniti svoje, te promovisati interese građana.

Kaže, u druženju sa građanima, shvatio je da oni ne žele podjele i da svi koji javno insistiraju na tome – jednostavno ne govore istinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!