Ambasador Velike Britanije: Zabrinuti smo zbog negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i napada na povratnike

Vijesti 15. maj 202417:57 0 komentara
N1

Ambasador Velike Britanije u Vijeću sigurnosti UN James Kariuki istakao je da njegova država snažno podržava Bosnu i Hercegovinu u naporima i ispunjavanju reformi na putu ka Evropskoj uniji, ali i da najvećom prijetnjom smatraju određena nastojanja političara iz Republike Sprske kojima se podriva napredak.

“Navest ću tri važne stvari – na narodu je da odabere svoju budućnost. Odluka o otvaranju pregovora sa EU je vrlo važna i pruža nove mogućnosti ovoj zemlji. Nadamo se da će to biti snažan poticaj za ključne aktere u Bosni i Hercegovini da zajedno rade na potrebnim reformama da se suzdrže od aktivnosti kojima se podriva napredak. Najveća prijetnja budućnosti i mirovnom sporazumu leži u nastojanjima nekih političara iz Republike Srpske da potkopaju državu i njene institucije. To uključuje prijetnje jednostranim povlačenjem iz ustavnog i pravnog okvira države i uspostavljanjem paralelnog okvira u Republici Srpskoj”, kazao je Kariuki.

Istakao je da visoki predstavnik igra ključnu ulogu u skladu s Dejtonskim sporazumom.

“Smatramo da su napori visokog predstavnika vrlo važni i pozivamo sve aktere da sarađuju s njegovim uredom. Zabrinuti smo zbog izvještaja o nestabilnoj političkoj situaciji, što uključuje negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i napade na povratnike. Te aktivnosti nemaju mjesta u mirnom i multietničkom društvu, pozdravljamo napore na promovisanju povjerenja. Čvrsto podržavamo i misiju EUFOR-a ALTEA. Prošlo je skoro 30 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma koji je prekinuo sukob u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve političke aktere da prevaziđu političke i entitetske interese i da zajedno rade na održavanju Dejtonskog sporazuma i postizanju mirne i stabilne i prosperitetne budućnosti za narod u BiH”, istakao je Kariuki na sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!