Ambasador zbog studentica pozvan na razgovor: “Otvoren je dio realnosti”

Vijesti 28. jul 202319:04 1 komentar
N1

Slučaj studentica koje su veličale ratne zločince, poprima novu dimenziju. Ovoga puta u glavnoj ulozi ambasador BiH u Srbiji, Aleksandar Vranješ, koji se javno zahvaljivao direktoru BIA-e, što ih je "zbrinuo". Članovi Predsjedništva, Denis Bećirović i Željko Komšić zbog toga su Vranješa pozvali na razgovor kako bi objasnio svoje postupke. Nakon što su studentice izbačene sa sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku i sigurnosne studije, aktivnosti su nastavile obavljati policijski i tužilački organi BiH.

Disciplinska komisija izrekla ja najstrožiju kaznu za Slađanu Todić i Valentinu Vujičić. Teža povreda radne discipline, isključenje sa studija. Ostavljena je mogućnost žalbe drugostepenom organu, Vijeću Fakulteta. Njihovi postupci pak biće formalno zabilježeni u dosjeima.

“Ovaj nemili događaj je zapravo otvorio određene neugodnosti ali ja ću reći i otvorio dio realnosti u kojoj mi živimo i u društvenom i akademskom smislu, svi mi kao građani BiH. Mislim da će i ova disciplinska mjera koja je iskazana imati preventivni karakter, jer će probuditi svijest kod svih, da bilo kakvo oglašavanje u javnom izričaju, na bilo kojim forumima, društvenim mrežama, bilo kakvoj prepisci, nosi dio odgovornosti”, istakao je Jasmin Ahić, dekan FKN.

Izazov je bio, napominje dekan, ostati profesionalan u trenucima kada su oči javnosti uprte u postupke Fakulteta, a pogotovo zbog činjenice da je u sve prste duboko umiješala politika. Na tom planu situacija se ne smiruje. Utočište za studentice Todić i Vujičić, pružio je čelnik srpske BIA-e, na šta je reagovao bh. ambasador Aleksandar Vranješ.

“Podršku direktoru BIA Vulinu sam dao i u lično ime, kao ambasador BiH u Srbiji. Republika Srpska i srpski narod veoma dobro znaju koliko su te sankcije neopravdane i nepravedne, jer mi decenijama trpimo razne oblike pritisaka, sankcija, oduzimanja nadležnosti, kršenja ljudskih prava od SAD, OHR i drugih zapadnih zemalja”, naveo je Vranješ.

S obzirom na činjenicu da je veličanje ratnih zločina, tzv. Inzkovim zakonom, okarakterisano kao krivično djelo, članovi Predsjedništva BiH, Komšić i Bećirović, zahtijevaju od ambasadora odgovore. Istovremeno, dio države jasno podržava postupke studentica.

Valentina Vujičić i Slađana Todić više nisu studentice sarajevskog fakulteta

Više u prilogu Adise Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare