Amblem, srpska rakija i tambura s Kozare za vođu Noćnih vukova u Moskvi (VIDEO)

Vijesti 23. feb 202311:51 0 komentara
Twitter

Dok cijeli svijet očekuje sutrašnju sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećenu Ukrajini, u Bosni i Hercegovini sporenja oko pozicioniranja zemlje u rusko-ukrajinskom sukobu. Iako deklarativno, neutralni, predstavnici vlasti Republike Srpske, odlaskom u Moskvu uoči godišnjice invazije, šalju značajne signale i poruke.

Trećeg i posljednjeg dana zvanične posjete Rusiji delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, sa predsjednikom Nenadom Stevandićem na čelu, posjetila je Centralni muzej Velikog otadžbinskog rata 1941-1945. godine i odala poštu junacima koji su izvojevali veliku pobjedu nad fašizmom, saopšteno je iz NSRS.

“U ovoj borbi su učestvovali svi narodi koji su pružili otpor tadašnjem fašističkom poretku u pokušaju da se svijet porobi od strane Hitlera”, rekao je Stevandić prilikom posjete.

Stevandić je ponovio da Republika Srpska želi biti otvorena i prema Istoku i prema Zapadu.

“Republika Srpska ostaje posvećena izvornim vrijednostima antifašizma i neće podleći nekim novim histerijama koje bi kopirale to doba”, izjavio je Stevandić i dodao da je Republika Srpska dobila razumijevanje od strane Ruske Federacije za svoje geopolitičke interese.

On se zahvalio domaćinima na prijemu, uz napomenu da je zvanična delegacija NSRS tokom posjete boravila u Savjetu Ruske federacije, Državnoj dumi, Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije, kao i na fakultetima i institutima.

“Ova posjeta predstavlja dobitak za Republiku Srpsku jer su sve oči bile uperene ka delegaciji i to je izazvalo veliku pažnju svijeta. Međutim, postoje određene laži i podmetanja kad je u pitanju ova posjeta. Republika Srpska je ostala neutralna i ponosi se svojom neutralnošću”, rekao je Stevandić.

Nisu samo zvanične institucije bile mjesto sastanaka.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac sastao se u Moskvi sa vođom “Noćnih vukova” Aleksandrom Zaldostanovim- Hirurgom.

Bliskom saradniku Vladimira Putina, predsjendiku moto grupe koja je pod američkim sankcijama od 2014.godine, banjac je srdačno poklonio amblem Republike Srpske, domaću srpsku rakiju i tamburu sa Kozare, te se pohvalio na Twitteru.

“Aleksndar Zaldastanov Hirurg je dokazani prijatelj našeg naroda. Našem prijatelju Hirurgu poklonio sam Amblem naše Republike Srpske, flašu domaće rakije i tamburu sa Kozare. To je naša tradicija i običaji. Jedan je Aleksandar Zaldastanov HIRURG”, napisao je Banjac.

Ministarstvo bezbjednosti BIH i OSA ranije su označili „Vukove“ bezbjednosnom prijetnjom po Bosnu i Hercegovinu, a nazivani su i grupom koja „nosi snažne političke poruke“.

Pod američkim sankcijama su od 2014. godine, zbog „saučesništva u djelovanju ili aktivnostima koji su predstavljali prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

Sastanku Banjca sa Zaldostanovim je prisustvovao i predsjednik odjeljenja “Noćnih vukova” Republike Srpske Goran Tadić, inače dugogodišnji vozč i bliski saradnik ministra u Vladi RS Petra Đokića, koji važi za prorusku vezu.

Inače, u delegaciji Narodne skupštine, pored predsjednika, su i poslanici SDS-a, NPS-a, SNSD-a, Dragomir Vasić, Darko Banjac i Igor Žunić i generalni sekretar Boran Bosančić iz DEMOS-a.

Zanimljivo je da je tik pred posjetu Rusiji, SDS koji je na američkoj crnoj listi godinama, ostao bez web domena i maila, upravo kao posljedica sankcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!