Američka ambasada kritikovala dogovor iz Laktaša: Dokument koji mnogo govori o izborima, ali malo o izbornom integritetu

Vijesti 24. jan 202417:43 7 komentara
Murphy (N1)

Pregovori vladajuće koalicije na državnom nivou o reformi Izbornog zakona BiH i navodni dogovor izazvali su brojne reakcije kako opozicije, tako i nekih međunarodnih faktora. Nakon što se već jednom oglasila tim povodom, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH današnjim je saopštenjem ponovila kako je provođenje odluka Europskog suda za ljudska prava ključni korak, a jedini legalni način njihovog provođenja su ustavne promjene.

Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. januara govore mnogo o izborima, ali vrlo malo o izbornom integritetu. Kao što su Sjedinjene Države već napomenule, jedini legalni način rješavanja presuda Europskog suda za ljudska prava u vezi s predsjedništvom su ustavne promjene”, ističe se u saopštenju.

Međutim, kritike nisu bili pošteđeni i drugi dijelovi predloženog dokumenta. Iz ambasade upozoravaju kako bi drugi prijedlozi “ojačali trenutni neodgovorni sistem i pomaknuli stranačku politiku Bosne i Hercegovine prema oligarhiji, upravo pogrešnom smjeru za demokraciju u zemlji”.

Čini se da je jezik koji se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljen kako bi se očuvale mogućnosti izborne prijevare koje su opteretile izbore u oktobru 2022., a ne kako bi se osiguralo da se glasački listić svakog građanina računa kao izglasan. Konačno, reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad tim tijelima ključna je za jačanje demokracije u zemlji”, dodaje se u saopštenju.

Američka ambasada: BiH ne može ući u EU bez izmjene Dejtonskog Ustava

Inače, prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH za kojeg je rekao da je usuglašen među političkim liderima na zajedničkom sastanku predstavio je lider HDZ BiH Dragan Čović.

Obraćajući se medijima nakon sjednice HNS-a, kazao je da su lideri procijenili kako je trenutno “teško stvoriti ambijent da je dvotrećinski to moguće u Parlamentu BiH” te dodao:

“Ne mijenjajući Ustav da napravimo promjene koje će odraziti jedan odnos koji ,svi danas kada pričamo da jedan narod drugom bira člana Predsjedništva u konkretnom mom slučaju”.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković danas je negirao da postoji prijedlog s kojim su se usaglasili bošnjački i građanski partneri u vlasti.

Konaković je naglasio kako u bošnjačko-građanskom bloku i dalje vjeruju da je moguće provesti izmjene ustava pa za narednu sedmicu najavljuje sastanak s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka kako bi se postiglo cjelovito rješenje s ciljem provedbe presuda ECHR-a, a novi model biranja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata smatra “dijelom tog paketa”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare