Američka ambasada: Ne kockajte se mirom po drugi put

Vijesti 06. mar 202318:45 11 komentara
FENA

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država reagovala je danas na izjave reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića i predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika "pozivajući današnje bh. čelnike da se ne kockaju mirom po drugi put".

Američka ambasada je navela kako je reis Kavazović tokom vikenda iznio nekoliko zapažanja o prijetnji za institucije BiH, uključujući i to da “moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”…

“Reagovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prigovorio da bi reis Kavazović kao čelnik vjerske zajednice trebao ‘promovisati mir i toleranciju’. Počnimo s prvim dijelom reisove opservacije da su u toku pokušaji potkopavanja institucija Bosne i Hercegovine. U pravu je. Ovi napadi dolaze iznutra od strane političkih lidera, poput Milorada Dodika, koji nerijetko riječju i djelom napada državu, često dovodeći u pitanje i samu BiH. Nedavno je BiH etiketirao kao ‘muslimansku laž’. Redovno implicira da će odvojiti Republiku Srpsku od BiH. Jesu li njegove riječi besmislene? Da li oni koji ga slušaju ne treba da ga shvate ozbiljno? Ako je tako, možda bi trebao to i kazati, pa da ga od sada prestanu slušati. Ako nije, onda ne treba čuditi da nakon bezbrojnih verbalnih i drugih napada Milorada Dodika na Bosnu i Hercegovinu neki njeni građani vjeruju da može doći vrijeme kada će je trebati braniti od njega“, poručuju iz Ambasade.

Ali…

“Napadi na institucije Bosne i Hercegovine dolaze i iznutra, od političkih lidera i stranaka kojima je više u interesu vođenje i upravljanje ovim institucijama zarad vlastite političke i finansijske koristi. Nismo sigurni je li reis mislio i na ovo, ali ako jeste, bio je u pravu. Politizovanje sigurnosnih institucija, korumpiranje tužilaca i sudija da bi se osigurala lična zaštita ili osiguravanje mjesta u zakonodavnim tijelima na nepošten, antidemokratski način nisu ni blizu onoga što bi bilo pro-BiH. Istinski probosanskohercegovački politički lideri i stranke nastojali bi institucijama koje vode osigurati efikasnu, djelotvornu i odgovornu upravu. Čuvali bi integritet ovih teško stečenih institucija za svoju djecu i unuke”, dodali su u Ambasadi SAD-a.

Na kraju se navodi kako izjave i reakcije koje dominiraju političkim diskursom u BiH duboko su destruktivne za zemlju i njeno društveno tkivo.

“Sjedinjene Države su to godinama osuđivale, i dalje ćemo to osuđivati, bilo da takve riječi dolaze od političkih ili vjerskih vođa. Posebno je razočaravajuće kada bilo koji vjerski vođa pominje ili prijeti nasiljem kao rješenjem problema u BiH. Sugestija da postoji veća potreba za ‘mirom i tolerancijom’ u Bosni i Hercegovini je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primijeniti na političke vođe BiH kao i na njezine vjerske vođe, i ništa manje na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika“, saopšteno je iz američke ambasade.

Sjedinjene Američke Države pozivaju današnje čelnike Bosne i Hercegovine da se ne kockaju mirom po drugi put.

Podsjećamo, govoreći o sadašnjem stanju u BiH, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je rekao sljedeće: “Ovo što imamo nije savršeno, ali trebamo raditi dalje da snažimo BiH kao državu i njen suverenitet, da one snage koje su suprotstavljene tome suzbijamo, obeshrabrujemo i sprečavamo na svaki mogući način. Današnja borba je u institucijama države BiH, one se moraju braniti. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju, da se one slabe. Moramo pokazati na svaki način da smo spremni braniti institucije države BiH. A, kada one padnu, a imali smo to 1992. kada su pale, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem i o tome ne treba niko da ima dileme, da tako kažem, da to moramo raditi. Ali, sada je mir, sada su institucije na potezu i neka rade svoj posao.”

Uslijedile su i brojne reakcije

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare