Američka ambasada: Secesija ili razdruživanje znači kraj Republike Srpske

Vijesti 24. maj 202410:34 3 komentara
N1

"Juče je gospodin Dodik objavio da je Vlada Republike Srpske donijela zvaničnu odluku da predloži “razdruživanje” Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju RS; to je opasno, neodgovorno, antidaytonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD", saopćeno je jutros iz Ambasade SAD u BiH.

Kako navode dalje u saopćenju, SAD će braniti i štititi svoje interese.

Sjedinjene Države braniće ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku. Gospodin Dodik i Vlada RS pokušali su objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem“.

Dodaju da ne postoji “međunarodna zavjera da se ukine RS”.

Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine“.

Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili “razdruživanje” RS ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS“, navode iz Ambasade SAD u BiH i dodaju:

“Aktivnosti gospodina Dodika izlažu riziku budućnost unutar evro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele. Put koji on predlaže bi osigurao da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju”.

Podsjetimo, jučer je Milorad Dodik u obraćanju najavio da će uputiti dokument o “razdruživanju” kolegama iz FBiH jer “ovako više ne može”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare