Američka ambasada u BiH: Javne izjave dužnosnika RS predstavljaju udar na Daytonski mirovni sporazum

Vijesti 10. jun 202420:03 1 komentar
FENA

Američka ambasada u BiH reagirala je na zaključke usvojene na "Svesrpskom saboru" koji se odnose na Daytonski mirovni sporazum i neovisnu državu Bosnu i Hercegovinu, istaknuvši da oni imaju korijene u pravnim dezinformacijama te da su puni pogrešaka.

U objavi na društvenoj platformi “X” su istaknuli da usvojeni zaključci ne predstavljaju odbranu Daytonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već su “smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine”.

Iz Ambasade SAD-a u BiH poručuju da je to opasno: “Javne izjave dužnosnika Republike Srpske, posebno predsjednika RS Dodika i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Stevandića, o zaključcima i planovima o ‘razdruživanju’ RS – otcjepljenju drugim imenom – predstavljaju i udar na Daytonski mirovni sporazum i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.”

Napominju da je, kao što izričito stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, Bosna i Hercegovina država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojim unutrašnjim ustrojstvom modificiranim tako da se sastoji od dva entiteta.

“Ni Daytonski mirovni sporazum, ni Ustav BiH ne daju entitetima, niti bilo kojem drugom poddržavnom tijelu, pravo na otcjepljenje, ‘razdruživanje’ ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili dužnosnici RS. RS nije država i može postojati samo u okviru Bosne i Hercegovine. Nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine. Planovi i postupci gospodina Dodika dovode u pitanje mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost unutar euroatlantskih institucija koju građani BiH, uključujući stanovnike RS, žele i zaslužuju”, saopćeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare