Američka ambasada upozorila: Koraci ka raspadu BiH nose “teške posljedice”

Vijesti 27. okt 202209:19 1 komentar
FENA

Bilo kakvi koraci u pravcu raspada Bosne i Hercegovine predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a sa sobom nose “teške posljedice”, upozorili su iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država, dva dana nakon okupljanja u Banjoj Luci na kojem su se čule poruke o secesiji Republike Srpske i njenoj nezavisnosti.

Skup je organiziran kao odgovor na zahtjev opozicije za ponovno prebrojavanje glasova za poziciju predsjednika Republike Srpske, koje trenutno sprovodi Centralna izborna komisija BiH.

Izborna tijela imaju odgovornost osigurati integritet izbornog procesa, uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju. Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i protest. Oni su dio svake demokracije”, kazali su iz ambasade SAD-a.

Međutim, ističu, “nema opravdanja da se na standardne mjere izbornog integriteta i odgovornosti odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banjoj Luci”.

Iz ambasade naglašavaju kako svi oni koji žele obavljati dužnosti u BiH moraju poštivati demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se glas građana čuje i prestati glasačkoj javnosti predstavljati pogrešne i netačne informacije o izbornom procesu u BiH.

“Sjedinjene Američke Države predane su načelima Dejtona – da je Bosna i Hercegovina demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Niti Dejton, niti Ustav BiH, niti jednom entitetu ne daje pravo na odcjepljenje”, navodi se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare