Američki državni sekretar o mogućoj blokadi mandata EUFOR-a

Vijesti 26. apr 202222:04 6 komentara
Screenshot

Američki državni sekretar Antony Blinken danas je tokom obraćanja Komitetu za vanjske poslove Senata Sjedinjenih Američkih Država govorio i o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, odnosno o mogućnosti blokade produženja mandata EUFOR snaga pred Vijećem sigurnosti UN-a u novembru ove godine.

Temu sigurnosne situacije u BiH pokrenula je senatorka Jeanne Shaheen koja je protekle sedmice boravila u zemlji, u sklopu posjete zemljama Zapadnog Balkana, a po povratku u Sjedinjene Države izrazila je duboku zabrinutost sigurnosnim stanjem u BiH.

Kazala je kako je tokom razgovora s predstavnicima EUFOR-a i NATO misije u BiH ukazano na rastuću zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija blokira produženje mandata u BiH, te je pitala Blinkena da li postoji plan kojim bi se osiguralo prisustvo i očuvanje mira u BIH.

Senatorka Shaheen nakon povratka u SAD: Zabrinuta sam situacijom u BiH

Visoki zvaničnik SAD-a je podijelio zabrinutost sa senatorkom Shaheen i ukazao na dvije stvari.

“Prvo, apsolutno se slažem da je neka vrsta međunarodnih snaga s odgovarajućim mandatom neophodna kako bi se pokušalo održati sigurno okruženje u BiH. Ono što vam mogu reći jeste da radimo na tome”, kazao je Blinken, ne otkrivajući detalje kroaka koji se poduzimaju na ovom planu.

Dodao je kako se upravo zbog zabrinutosti oko produženja mandata surađuje sa raznim interesnim stranama i radi na intervnentim planovima u slučaju da Vijeće sigurnosti ne bude u mogućnosti da produži mandat koji ističe u novembru ove godine.

“Dakle, pokušavamo osigurati nešto što bi poslužilo kao podrška ukoliko se to desi”, dodao je američki državni sekretar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare