Američki fudbal igra se i u Banjaluci

Vijesti 25. sep 202316:39 1 komentar
N1

Jedan od najskupljih i najpopularnijih svjetskih sportova, kojim su zaluđeni milioni Amerikanaca, sve više poštovalaca ima i u Banjaluci.

Grupa zaljubljenika u ovaj prekookeanski sport osnovala je prvi klub američkog fudbala u Banjaluci „Rebels“. Ideja za osnivanje kluba rodila se prije više od pet godina, kada je Aleksandar Dragojević, osnivač i predsjednik Kluba američkog fudbala Rebels Crni Đorđe, sa grupom prijatelja, ali i entuzijasta za američki fudbal, koje je upoznao preko društvenih mreža, započeo priču o ovom klubu. Nakon toga povezao se sa klubovima u Sarajevu i Tuzli, te su tako započeli i sa organizacijom bh. lige i učešćem u takmičenjima.

N1

“Kroz više od pet godina postojanja kluba, imali smo preko 60 članova, a sada imamo u aktivnom pogonu dvadesetak ljudi. Trenutno treniramo i igramo „fleg fudbal“ odnosno, bezkontaktnu verziju američkog fudbala, koja postaje sve popularniji sport u našem regionu, ali i širom svijeta, pa se očekuje da će 2028. godine biti olimpijski sport. Ova verzija američkog fudbala se igra 5 na 5, a standardni američki fudbal se igra 11 na 11, baš kao i „naš“ fudbal”, ističe Aleksandar za N1.

Ono što je kaže Aleksandar posebno za američki fudbal, iako važi za grub sport, da je ovo sport u kojem svako može naći poziciju za sebe, bez obzira kakve ste građe i fizičkih predispozicija. Međutim, žene do sada, kaže, nisu bile zainteresovane, ali su svakako pozvane da se pridruže, jer u fleg fudbalu mogu igrati zajedno sa muškarcima.

“Kao što smo već rekli, ovaj sport može igrati svako ko ima želju, a pozicija će se naći u skladu sa fizičkim predispozicijama i talentima koje posjeduje, tako da ima pozicija u kojima je potrebna brzina, u kojima je potrebna sirova snaga, u kojima je važno da ste što krupniji i da vas teže mogu zaobići, ali i u kojima je potrebna pamet i čitanje igre. Sam sport ima puno pravila, ali kada se krene sa gledanjem ili treniranjem, jako brzo se savladaju i igra postaje još zanimljivija. Bavljenje američkim fudbalom zahtjeva redovno treniranje, kako bi se što bolje igralo, s obzirom da je veliki broj strateških i tehničkih detalja koje je potrebno uvježbati što bolje, da bi se došlo do rezultata, a pogotovo je redovan trening važan, kako bi se smanjila mogućnost povreda, zbog toga što je američki fudbal sport u kojem nema laganih poteza i uvijek se mora biti spreman na kontakt. Kod fleg fudbala, koji sad igramo, je isto važno da se redovno trenira jer rezultat i uspjeh zavisi od toga koliko se dobro nauče akcije i mjesta na kojima je potrebno da se baci i uhvati lopta”, kaže Aleksandar.

N1

Klub Rebels od svog osnivanja radi na popularizaciji američkog fudbala. Do sada su organizovali, osim treninga, utakmica i turnira i razne događaje, poput gledanja utakmica, analiza, posjeta školama i slično. Aleksandar kaže da je svim bh. klubovima, pa i njima potrebna veća podrška zajednice, ali i promocije, kako bi svi oni koji su zainteresovani za američki fudbal, a ne znaju da postoji mogućnost treniranja i u BiH, budu obaviješteni.

Ovakvim klubovima, ističe Aleksandar potrebna je i finansijska pomoć. Od ove godine Klub Rebels učestvuje u Prvoj fleg ligi Srbije, s obzirom da u BiH nije bilo moguće održati ligu. Samo učešće je finansijski veoma zahtjevno, jer budući da su pridruženi član, sve utakmice igraju u gostima.

“Finansije su najveći problem sa kojim se suočavamo. Mimo toga, znali smo nailaziti na probleme sa dobijanjem termina za terene jer su nas odbijali iz razloga da će se oštetiti podloga, a mi koristimo iste kopačke i stvari kao i standardni fudbal. Klub od početka do danas opstaje i postoji isključivo na entuzijazmu svojih članova i članarine su glavni izvor finansiranja. Takođe, sami se borimo za nabavku opreme, koja je jako skupa. Povremeno dobijemo neku podršku od grada i sponzora, na kojima smo neizmjerno zahvalni, ali je to i dalje malo da bi klub mogao da funkcioniše i napreduje, a što nam je cilj“, kaže Aleksandar.

N1

Proteklog vikenda održan je prvi takmičarski turnir na kojem su, nažalost, zabilježili tri poraza, uz dva veoma tijesna meča. Najviše im je kažu falilo iskustva za pobjedu, te se nadaju da će kroz učešće u ligi ove godine steći to potrebno iskustvo, kako bi sljedeće godine bili na višem nivou, ali dodatno se ispromovisali i privukli nove članove, kako za fleg fudbal, tako i za standardni američki fudbal. Želja im da se sljedeće godine vrate igranju domaćeg takmičenja Razvojne lige BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare