Amidžić kaže da nema ekonomske logike što je CIK-u odobren dodatni novac: Nisam spreman odobriti takav zahtjev

Vijesti 25. maj 202416:39 1 komentar
F.Z./N1

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine održao je danas u Banjoj Luci press konferenciju nakon što je dan ranije zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović odobrio dodatnih 4,1 milion KM za Centralnu izbornu komisiju BiH za provođenje Lokalnih izbora u BiH.

Dodatni novac za Lokalne izbore u BiH zapravo potpisao Hasanović: SNSD-ov Amidžić ignorirao CIK, hoće li biti kažnjen?

Kazao je da to što je Hasanović potpisao zahtjev ne bi bilo problematično da postoji neki ekonomski rezon, te dodao da “to pokazuje koliko je BiH besmislena”.

Amidžić je kazao da je “CIK sada ne samo tijelo koje se bavi provođenjem izbora, nego počinje i da piše budžet”, i da na taj način dovodi u pitanje funkcionisanje svih drugih budžetskih korisnika.

“U jednoj zemlji apsurda kakva je BiH imate situaciju da CIK može da pošalje budžetski zahtjev koliko god da smatra da je neophodno i s druge strane imate situaciju da će sredstva biti obezbijeđena”, dodao je SNSD-ov Amidžić.

Pitao je da li “neko misli da je normalno da CIK bude ispred Granične policije, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, parlamenta”.

“Njih to ne interesuje, napišu zahtjev i misle da Ministarstvo to treba da odobri. Ja nisam spreman odobriti takav zahtjev”, kazao je.

“Pitao” je kako će funkcionisati BiH, te podsjetio da je do sada CIK tražio 150 miliona KM za provođenje izbora. Prema njegovim riječima, ovo je ozbiljan problem koji nema ekonomsku logiku.

Amidžić je kazao da je ranije u obje instrukcije koje je potpisao naveo da se “ne nalaze sredstva koja su neophodna da se provodi takozvani Schmidtov zakon”, prenose Nezavisne.

“Kolege iz opozicije su me prozivale da sam lagao, osigurao sredstva, ali kako naš narod kaže “ako laže koza ne laže rog”, dodao je.

Ponavlja SNSD-ovu “krilaticu” da “BiH apsolutno ne funkcioniše”, te je stava da bi se povećala funkcionalnost oba entiteta kada bi svako odlučivao o svojoj sudbini.

Govoreći o budžetu institucija BiH, koji još nije ni uputio u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na usvajanje, Amidžić je rekao da veliki broj institucija BiH “apsolutno besmislen”, kao i da se usvojenim budžetom ništa se neće promijeniti.

Komentirao je, kako piše RTRS, i ponašanje opozicije u RS-u.

“Ono što me žalosti jeste da smo u vrijeme Otomanskog carstva imali ratnike janjičare, a danas imate opozicionare janjičare koji su spremni da sarađuju sa Bošnjacima i Hrvatima i da izlaze njima u susret, a da zaboravljaju interes našeg naroda. Gdje su sada ti opozicioni lideri da objasne ovu situaciju”, rekao je.

Komentirao je i usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, izglasanoj prekjučer u Generalnoj skupštini UN-a, pa rekao da je u pitanju “ozbiljna pobjeda” što 109 zemalja bilo uzdržano, protiv ili nisu glasale (protiv je bilo 19, suzdržano 68, a za 84).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare