Amor Mašović: Srbija treba da se distancira od šačice ratnih zločinaca i dokaže da pripada krugu civiliziranih država svijeta

Vijesti 18. apr 202412:27 0 komentara
F.Z. / N1

Amor Mašović, koji je tri decenije tragao za nestalima u proteklom ratu na teritoriji Bosne i Hercegovine, radeći na poziciji predsjedavajućeg Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, danas je na press konferenciji SDA govorio o Rezoluciji o Srebrenici o kojoj će se početkom maja raspravljati na Generalnoj skupštini UN-a.

Učenje u školama o genocidu u Srebrenici

Na početku svog obraćanja, kazao je da predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić su “ti koji konstantno stigmatiziraju narod Srbije i manjeg bh. entiteta Republika Srpska, optužujući kao da su oni počinili genocid, a ne šačica ratnih zločinaca, koketirajući sa onim koji su isplanirali i izvršili genocid”.

“Današnja Srbija koja bi trebala da se razlikuje od one Srbije ratnog zločinca Slobodana Miloševića, umjesto da se distancira od šačice tih ratnih zločinaca, koji će svakako okončati u zatvorima, i na taj način dokaže da pripada krugu civiliziranih država svijeta, čini sve ono za šta je osuđena od Međunarodnog suda pravde, iako to današnji predsjednik sve to negira”, kazao je Mašović.

F.Z. / N1

Srbiju i manji bh. entitet, istaknuo je on, ne bi trebalo da brine predstojeća Rezolucija o Srebrenici. Pojasnio je da je Rezolucija samo jedan komad papira na kojem će stajati da bi države svijeta trebale svaki naredni 11. juli da obilježavaju kao dan sjećana na žrtve genocida da bi jednog dana, da države koje tako odluče, uvele u školske programe učenje o genocidu u Srebrenicu.

Stotine masovnih grobnica

“Ono što treba brinuti Srbiju i vlasti u Banjaluci jeste činjenica da na prostoru BiH, a posebno manjeg entiteta još uvijek egzistira stotine većih masovnih grobnica. Za 10, 20 godina, to će biti udarne vijesti na svjetskim medijima, to je ono što će izazvati stid kod djece ili ne daj Bože unučadi, ako ne bude dovoljno pameti da se još danas otkriju lokacije masovnih grobnica i jednom zauvijek se zatvore te knjige koje se bave genocidom, a ostalo je da se bave historičari”, naveo je Mašović.

Na kraju je dodao da je Dodik ipak u nečemu u pravu.

“U pravu je kad kaže da je priča u vezi sa Srebrenicom i sa Rezolucijom, zapravo priča koju je pokrenula SDA, jer ta je stranka bila i jeste i biće branitelj svih tekovina odbrambenog-oslobodilačkog rata. Ipak sve zasluge o Rezoluciji u Srebrenici, ima Milorad Dodik, on je svojim ponašanjem doveo do toga da svijet ovaj trenutak prepozna kao trenutak potreban da se oduži žrtvama u Srebrenici”, rekao je Mašović, ističući da se boji ako Dodik nastavi sa svojim takvim ponašanjem, ovo je tek početak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!