Analitičari: Diplomatija BiH se budi

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom u posjeti je Bosni i Hercegovini. Sastao sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem. Izražena je zabrinutost posljednjim potezima RS glede kriminalizacije klevete, poziva na otcjepljenje, ali i ponovljena opredijeljenost Švedske za nastavak dobrih odnosa i saradnje sa BiH. Ova posjeta posljednja je u nizu evropskih šefova diplomatije našoj zemlji. Koliko su značajne ove posjete i kada ćemo vidjeti njihove efekte?

Rukovanje i dobrodošlica za prijatelje BiH. Sa švedskim ministrom vanjskih poslova ovo je treći susret u kratkom periodu ističe ministar Konaković. Otvorenih pitanja nemamo, trgovinska razmjena je dobra, sa tendencijom rasta. Predložena i nova saradnja.

“Mislim da ćemo ići ka memorandumom o saradnji u oblasti turizma”, kaže Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

“Ovo govori o dobrim odnosima i snažnim odnosima BIH i Švedskoj koje dugujemo ne najmanje bh dijaspori u Švedskoj, ali i razvojnoj saradnji i povećanju trgovinske razmjene između naših zemalja. Ja bih još jednom da afirmiram opredijeljenost Švedske da jača i dalje i razvija i dalje dobre bilateralne odnose i saradnju”, rekao je Tobias Billstrom, ministar vanjskih poslova Švedske.

Saradnja je jedina logična – poručuje Konaković. Od preuzimanja funkcije 26. januara do danas, bio je domaćin mnogim zvaničnicima, ali i rado viđen gost u drugim zemljama. Za 85 dana mandata, iako dočekan sa skepsom, analitičari komentiraju pokazao je da se može razgovarati sa svima i da se mogu njegovati dobri odnosi. Njegov angažman ocjenjuju kao pokušaj da pokažemo da želimo biti dijelom zapadnog svijeta.

“Vidjeli smo da je ponovo otvoren kontakt i da se ponovo razgovara sa zapadni zemljama, što mislim da je iznimno bitno jer smo u zadnjem periodu dok je bila ministrica vanjskih poslova gospođa Turković imali problematične posjete u momentima kada se upravo postavljalo pitanje gdje BiH i Bošnjaci stoje u odnosima sa strateškim partnerima, da se vi okrećete Iranu u momentu kada se dešavaju demonstracije i represije”, ističe Adnan Huskić, politički analitičar.

No, postoje i neke sporne izjave koje je Konaković izrekao u Hrvatskoj, ili bolje reći prešutio. Brojne kritike dobio je nakon gostovanja na HRT-u, i pitanja da li je Hrvatska izvršila agresiju na BiH.

“To su te teme koje bi nam danas eksplodirale, i bit ću diplomata da taj dogovor zadržim za sebe”, rekao je nadavno Elmedin Konaković gostujući u emisiji u Nedjeljom u 2.

I danas, ponavlja, ne želi voditi politiku konflikta, već saradnje, naročito sa najbližim susjedima.

“Danas već vidimo da su ti napori urodili plodom, jer zemlje zapadnog Balkana izradile su jedan zajednički pristup kada je riječ o integracijama u EU. Nas šest kada pošalje istu poruku EU, da nam je, radimo reforme, one su teške bolne, ljudi trenutno ne vide efekte svih tih reformi, ne mogu osjetiti u džepovima, na cestama, u školama i potrebno nam je da EU da dodatni napor da u nekim međufondovima u ovom našem pretpristupnom putu pomogla zemlje Z. Balkana”, kaže Konaković.

“Koliko će trebati da se učinci te pomoći vide, u ovom trenutku je vrlo teško procijeniti, ali to vam je vrlo jednostavno. Da biste kuću napravili morate je jednom početi graditi, a mislim da je ovo početak gradnje te kuće i valjda će se njeni obrisi uskoro vidjeti. Ministar Konaković koji je preuzeo ovaj resor, bez nekog posebnog isksutva, dočekan je sa skepsom, ali je pokazao da tom energijom može nadoknaditi taj nedostatak iskustva i to doista i radi.Dakle, imate jednog energičnog ministra i imate jednu vlast koja koliko toliko funkcionira vidjet ćemo sta će biti u budućnosti”, dodao je Ranko Mavrak, novinar i analitičar .

Za ocjene je rano saglasni su naši sagovornici, ali pravo je vrijeme za iskorak i napredak na putu ka EU. U tome bi ključnu ulogu trebao odigrati i dogovor na unutrašnjem planu. U tom slučaju ni za vanjsku politiku nema zime.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad