Banjalučani o krizi u Ukrajini: Rusija nikad nikoga nije napala

Vijesti 21. feb 202215:38 > 15:56 5 komentara
N1

Rastuće napetosti u Ukrajini već danima su tema i domaćih i svjetskih medija. Danas je Srpski narodni pokret u Banjaluci istaknuo i transparente podrške Rusima u ukrajinskim oblastima Lugansk i Donjeck. Ekipa N1 je bila na ulicama Banjaluke kako bi saznali stavove građana o tamošnjim nemirima.

Osim što smo čuli brojna zanimljiva mišljenja, bitno je reći da niko od onih koji su govorili za N1 ne vjeruju da će biti rata u Ukrajini, dok mlađi građani Banjaluke najčešće odgovaraju da nisu u toku.

Oni stariji najčešće zauzimaju proruski stav, poručujući da Rusija nikad nikog nije napala.

“To je sve namjšteno, laž čista. Rusi nikad nisu napadali neku zemlju, nikad”, stav je jednog od upitanih Banjalučana.

“Nažalost, gdje god su dva naroda – pola katolici, a pola pravoslavci na tlu Evrope – tu se lako zakuhava. Mislim da se neće ići do kraja, valjda u Americi neko ima mozga”, priča Banjalučanka.

Imala je i svoje viđenje rješenja situacije.

“Prvo, NATO pakt nije regularna vojska. To je privatna vojska. Nije američka vojska, oni se uvijek mogu izvući na račun da kažu nije naša vojska. (…) Nagomilalo se, proizveli su puno oružja i oružje sada treba utrošiti”, ispričala je Banjalučanka.

“Uopšte ne pratim dešavanja, ali vidim da su ljudi zabrinuti. Ne pratim, ali mislim da će sve biti dobro. Nosim naočale, iako je oblačno, tako da očekujemo sunce”, govori još jedna Banjalučanka.

“Mislim da je to više naduvano nego što je istina. Ako čovjek posmatra zapad, ako istok razumije, onda su to više neki interesi, vjerovatno novca, energije. Mi u BiH imamo svoje probleme. Ne znam baš da razumijemo njih. Više razumijemo sebe”, konstatovao je još jedan sagovornik N1.

“Mislim da rata neće biti. Znam da Amerika želi, ali neće, pametna je Rusija. Rusija nikoga nije napadala i neće biti rata”, još jedno je u nizu mišljenja koje smo čuli na ulicama Banjaluke.

“Zavisi od njih. Svako ima neki interes. Zavisi od Putina šta on misli, šta misli NATO. Ukrajina je na strateškom položaju. Baze NATO-a su preblizu Rusiji. Zavisi od njihovog dogovora, oni pokreću sve, kako se oni dogovore. Mi smo tu u suštini samo kolateralna šteta”, zaključio je Banjalučanin.

Povezane vijesti

Podsjećamo, oružane snage Rusije izvijestile su danas popodne da su njihove trupe napale ukrajinske vojnike – sabotere koji su pokušali preći granicu s Rusijom. U napadu je ubijeno pet vojnika, a uništena su i njihova borbena vozila.

Ukrajinska vojska tvrdi da su ovi navodi Moskve netačni i označili ih kao “lažna vijest”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare