Anketa: Jeste li zadovoljni radom sarajevskog Aerodroma?

Vijesti 28. dec 202213:24 2 komentara
MAS

Međunarodni aerodrom Sarajevo, kao javno preduzeće u 100-postotnom vlasništvu Vlade Federacije BiH u rezimeu godine koji je posalo medijima pohvalio se odličnim poslovnim rezultatima u godini na izmaku.

“Ova godina za Aerodrom Sarajevo bila je veoma dobra, a već u septembru je oboren rekord po broju putnika iz 2019. godine. Također, broj putnika za 11 mjeseci ove godine bio je veći od 1,3 miliona, što je za 21 posto više u odnosu na isti period 2019. godine. Ukupan broj aviooperacija u navedenom periodu iznosio je 14.622, što je rast od 14 posto, ukupan broj aviokompanija bio je 28 – za 47 posto više nego 2019. godine, a sa MAS-a se letjelo na 40 destinacija, što je za 110 posto više u odnosu na 2019. godinu.” navodi se u saopštenju.

Pored poslovnih poduhvata sa kojima su se pohvalili iz uprave najvećeg aerodroma u našoj zemlji važno je napomenuti da je sarajevski aerodrom u oktobru mjesecu napustila niskobudžetna kompanija WizzAir kojom su hiljade bh. građana prevozile na različite destinacije. WizzAir je svoju bazu izmjestio u Tuzlu.

Mnogi građani negodovali su zbog smanjenog broja letova nakon odlaska WizzAir-a, a svoj stav o radu saraejvskog aerodroma možete iskazati u našoj anketi.

Created with Quiz Maker

“Aerodrom će 2022. godinu završiti pozitivno, što je ohrabrenje i svojevrsna potvrda ispravnosti poslovnih poteza koje je uprava povlačila u proteklom periodu” naveli su u rezimeu godine iz uprave sarajevskog aerodroma te se osvrnuli na odlazak Wizz Air-a.

“Iako je niskobudžetni avioprevoznik Wizz Air u novembru, uprkos odličnom faktoru punjenja letova, zatvorio svoju bazu u Sarajevu i obustavio većinu linija, navodeći kao razlog inflaciju i rastuće troškove, odlazak ove aviokompanije nije mnogo uticao na performanse aerodroma Sarajevo. Promet je u zadnjem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period referentne 2019, porastao za 9% i po broju putnika i po broju aviooperacija.” saopštili su.

“Prema ostvarenom prometu putnika, Međunarodni aerodrom Sarajevo je u grupi sa aerodromima koji bilježe pozitivne pomake u odnosu na 2019. godinu, a ACI Europe je, prema statistici za septembar, svrstao MAS u Top 5 aerodroma u grupi aerodroma do 5 miliona putnika, sa prikazanim povećanjem od 36 posto u odnosu na isti period 2019. godine.” navedeno je u saopštenju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare